Noua eră/Inteligența artificială poate manipula acum comportamentul uman

Noua eră/Inteligența artificială poate manipula acum comportamentul uman

Inteligența artificială poate învăța acum să manipuleze comportamentul uman. Poate sună a clișeu să zici că inteligența artificială ajunge să transforme fiecare aspect al modului în care trăim și muncim dar un studiu recent a arătat cum aceasta poate învăța să identifice vulnerabilitățile din obiceiurile și comportamentele umane și să le folosească pentru a influența luarea deciziilor de către oameni

O echipă de cercetători de la rețeaua Data61 a CSIRO - divizia pentru date și domeniul digital a agenției naționale pentru științe din Australia - a conceput o metodă sistematică de identificare și exploatare a vulnerabilităților din modul în care oamenii fac alegeri, folosind un fel de sistem AI numit rețea neuronală recurentă și de învățare profundă ( deep learning ).

Pentru a-și testa modelul, cercetătorii au realizat trei experimente în care voluntarii au jucat jocuri pe computer. În primul, AI-ul a reușit în aproximativ 70% din cazuri să învețe comportamentul acestora și să îi îndrume spre o alegere specifică. În cel de-al doilea, sistemul de inteligență artificială a încercat să facă participanții la studiu să comită mai multe greșeli, reușind să obțină o creștere de aproape 25% a lor.

Al treilea experiment a constat în mai multe runde de simulare a unui joc economic în care AI-ul a fost instruit să urmărească două obiective diferite folosind manipularea: într-unul să maximizeze câștigul pe care îl obține iar în celălalt să urmărească o distribuție echitabilă a banilor între el și participantul uman. AI-ul a înregistrat un grad ridicat de succes în ambele, relatează Phys.org .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...