Noua strategie a SUA față de Iran: Președintele Trump nu certifică respectarea acordului nuclear

Noua strategie a SUA față de Iran: Președintele Trump nu certifică respectarea acordului nuclear

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri că nu certifică respectarea de către Iran a acordului încheiat în 2015 cu marile puteri și a anunțat o strategie americană mai dură față de Teheran, transmit agențiile de presă internaționale.

Trump nu a retras SUA din acordul care prevede înghețarea programului nuclear militar al Iranului, în schimbul ridicării unor sancțiuni internaționale, dar a susținut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate. Președintele a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancțiunilor respective.

"Astăzi anunț strategia noastră, precum și câțiva pași importanți pe care îi facem pentru a ne opune acțiunilor ostile ale regimului iranian și pentru a ne asigura că Iranul nu va obține niciodată — chiar niciodată — arma nucleară", a declarat Trump.

Liderul de la Casa Albă a acuzat Teheranul că încalcă spiritul acordului, care reprezintă doar o soluție pe termen scurt, și a susținut că predecesorul său, Barack Obama, "s-a concentrat ca un miop asupra programului nuclear al Iranului". Trump a afirmat că Iranul exportă violență, destabilizează țările vecine și susține terorismul.

Concret, noua strategie americană prevede ca SUA să neutralizeze influența iraniană și să împiedice finanțarea guvernului de la Teheran și a Gărzii Republicane iraniene, care sprijină teroriștii. În acest sens, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite este autorizat să impună orice sancțiuni economice împotriva membrilor gărzii sau ai oricăror entități deținute de aceasta.

Președintele acționează în cadrul unei legislații adoptate de Congresul SUA, conform căreia trebuie să raporteze la fiecare 90 de zile despre situația Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) semnat de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania.

Pentagonul a anunțat că în noul context își revizuiește întreg spectrul de activități de cooperare, poziții de forță și planuri, pentru a susține strategia lui Trump. "Identificăm noi domenii în care vom colabora cu aliații pentru a presa regimul iranian, pentru a-i neutraliza influențele destabilizatoare și a restricționa proiecția agresivă a forței sale, în special sprijinul pentru grupări teroriste și militanți", a declarat maiorul Adrian Rankine-Galloway, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării Statelor Unite.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…