Noul ministru al apărării german se deplasează în Lituania, pentru prima sa vizită în străinătate

Noul ministru al apărării german se deplasează în Lituania, pentru prima sa vizită în străinătate

Noul ministru german al apărării, Christine Lambrecht, efectuează duminică prima sa vizită în străinătate în această funcţie, în Lituania, unde va inspecta unităţi militare prezente în ţara baltică, transmite AFP.

Vizita are loc într-o perioadă când statele baltice (Lituania, Estonia şi Letonia) sunt tot mai îngrijorate pentru securitatea regională, după desfăşurarea de către Rusia a mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina.

Numită ministru al apărării în această lună, Christine Lambrecht se va întâlni cu omologul său lituanian, Arvydas Anusauskas, pentru a discuta despre situaţia securităţii şi relaţiile bilaterale, potrivit Ministerului Apărării lituanian.

Aproximativ 550 de soldaţi germani sunt desfăşuraţi în baza militară Rukla din Lituania, iar Germania conduce batalionul multinaţional din ţara baltică.

Unităţi militare similare au fost trimise şi în Estonia, Letonia şi Polonia în 2017 pentru a descuraja o eventuală agresiune din partea Rusiei, după ce aceasta a anexat Crimeea în 2014 şi ulterior a ajutat separatiştii din estul Ucrainei.

După ce a concentrat 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, Rusia a prezentat vineri propuneri privind scăderea rolului SUA şi al NATO în fosta Uniune Sovietică şi în Europa de Est, cerând negocieri de urgenţă cu Washingtonul.

Moscova doreşte ca NATO să nu mai primească alţi noi membri şi să nu îşi stabilească baze în fostele republici sovietice.

Occidentalii au ameninţat Rusia cu sancţiuni dure dacă în Ucraina ar intra militari ruşi.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...