O asociaţie spaniolă vrea scuze din partea lui Merkel pentru susţinerea lui Franco de către Germania

O asociaţie spaniolă vrea scuze din partea lui Merkel pentru susţinerea lui Franco de către Germania

O asociaţie spaniolă care aduce omagiu victimelor războiului civil (1936-1939), i-a cerut joi cancelarului german Angela Merkel să prezinte scuze pentru susţinerea pe care Germania i-a acordat-o dictatorului Francisco Franco.

Francisco Franco (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Asociaţia pentru restabilirea memoriei istoriei (ARMI) i-a scris joi cancelarului german cerându-i să se folosească de vizita sa oficială în Spania, începând de duminică, pentru a "prezenta scuze" pentru susţinerea adusă de Germania nazistă generalului Franco în timpul războiului civil spaniol, potrivit textului scrisorii postate pe site-ul de Internet al ARMI şi pe contul său de Twitter.

Merkel va efectua o vizită de două zile în Spania, în cursul căreia se va întâlni cu premierul Mariano Rajoy la Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei.

Asociaţia i-a cerut lui Merkel să "se folosească de vizita în Spania pentru a rezolva această datorie istorică pentru crimele comise de Legiunea Condor", numele contingentului german trimis de Hitler pentru a susţine operaţiunile militare ale generalului Franco împotriva Guvernului republican.

"Ţara pe care o conduceţi are o datorie enormă faţă de victimele dictaturii lui Franco", a afirmat asociaţia în scrisoare.

Acţiunea militară germană cea mai cunoscută în timpul războiului din Spania a fost bombardarea oraşului basc Gernika, imortalizată de un tablou celebru al lui Picasso.

În ultimii ani, Guvernul Rajoy a adoptat o serie de reforme economice dure la presiunea partenerilor săi europeni şi în special a Germaniei, ceea ce a alimentat un sentiment anti-Merkel în rândul unei părţi a populaţiei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”