O capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord se îndreaptă spre ISS

Rusul Oleg Novitsky, americanca Peggy Whitson și francezul Thomas Pesquet au decolat vineri de pe cosmodromul de la Baikonur cu destinația Stația Spațială Internațională (ISS), unde urmează să petreacă șase luni, relatează AFP.

Racheta purtătoare a decolat vineri, la ora locală 02.20 (20.20 GMT joi), iar cei trei astronauți ar urma să ajungă pe ISS în acest weekend, după ce vor petrece peste 48 de ore într-o capsulă Soiuz.

Rusia, care este acum singura țară care poate trimite astronauți pe ISS, are reputația de a reuși să lanseze rachete pe orice vreme și nici zăpada care a acoperit cosmodromul, nici temperaturile glaciale nu au putut împiedica lansarea rachetei purtătoare de 310 tone în conformitate cu programul stabilit.

După separarea capsulei Soyuz MS-03 din cel de al etaj al rachetei, aceasta s-a plasat pe orbită la 200 km deasupra Terrei, la aproape nouă minute de la decolare.

Echipajul urmează să rămână mai mult de 48 de ore în modulul minuscul de numai 2,5 metri lungime, care va trebui adus la aceeași altitudine cu ISS, care se deplasează cu 28.000 km/h la 400 km deasupra Pământului. Capsula ar urma să ajungă pe ISS sâmbătă, la ora 22.00 GMT.

În cele șase luni la bord, Thomas Pesquet urmează să realizeze nu mai puțin de 62 de experiențe pentru Agenția Spațială Europeană (ESA) și Centrul național francez de studii spațiale. La acestea se vor adăuga alte 55 de experiențe care vor fi realizate în cooperare cu agențiile spațiale americană, canadiană și niponă.

Francezul va studia și impactul lipsei de gravitație asupra musculaturii, o analiză ale cărei rezultate ar putea ajuta la tratarea miopatiei. El va testa și tehnologii care ar putea revoluționa purificarea apei sau substanțe cu efect de autocurățare care ar putea fi folosite în spitale. Lui i s-a prelevat chiar o mostră de țesut muscular, care va fi comparat cu o mostră prelevată după revenirea sa din spațiu.

Peggy Whitson va efectua experiențe asupra impactului luminii asupra ciclului somnului, în timp ce Oleg Novitsky va realiza pentru agenția spațială rusă Roskosmos peste 50 de experiențe științifice.

Cei trei astronauți vor fi întâmpinați sâmbătă seară de astronautul american Shane Kimbrough și de cosmonauții ruși Sergey Ryzhikov și Andrey Borisenko, sosiți pe stație la 19 octombrie.

Comandantul de bord al capsulei Soiuz, Oleg Novitsky, are o bogată experiență în spațiu. La 45 de ani, fostul pilot al forțelor aeriene ruse, care tocmai a devenit tată, a petrecut cinci luni pe ISS în 2012 și 2013.

La 56 de ani, americanca Peggy Whitson a adunat deja 376 de zile în spațiu și șase ieșiri în spațiul cosmic. Ea are la activ două prezențe pe ISS, iar primul său zbor a avut loc în 2002, când ISS era încă în curs de asamblare.

În comparație cu colegii săi de zbor, Thomas Pesquet, fost pilot de linie în vârstă de 38 de ani, cel de-al zecelea francez ajuns în spațiu și primul din 2008, pare a fi un tinerel lipsit de experiență, notează AFP. Președintele francez, Francois Hollande, a salutat pe Facebook "parcursul excepțional" al astronautului. "Le mulțumesc tuturor pionierilor care, ca Thomas Pesquet, fac posibilă aventura spațială", a adăugat șeful statului francez.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

2 VIDEO Priviți, presa americană independentă continuă să publice imagini cu adevărul din China

3 Nu vă lăsați manipulați de mafia securistă!

4 Udrea / Eram în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa, dacă nu era un plan ticluit afară…

5 PSD lăcrimează / Carmen Dan, Manda, Codrin Ștefănescu și Mitralieră când îl văd pe Dragnea adus cu cătușe...

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante