O carte despre viaţa lui Ceauşescu, povestită de un fost secretar personal al acestuia, lansată la Botoşani

O carte despre viaţa lui Ceauşescu, povestită de un fost secretar personal al acestuia, lansată la Botoşani

O carte despre viaţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, scrisă din perspectiva fostului său secretar personal Constantin Boştină, a fost lansată, sâmbătă, la Botoşani, în prezenţa autorilor, jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Alice Barbu.

"În ochiul ciclonului - Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu" este considerată o "carte document istoric", "care ne vorbeşte pentru prima dată despre tainele colaborării cu Nicolae Ceauşescu şi despre bătăliile pentru succesiunea la conducerea României".

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


"Eu cred că o contribuţie cu lucruri documentate şi trăite poate fi un reper pentru a înţelege mai bine istoria României, iar cei care o scriu să o scrie în raport de realitate şi nu în raport cu cerinţele. (...) Eu nu sunt nostalgic şi scriu în carte să nu se înţeleagă că sunt nostalgic, dar vreau să spun că a fost o perioadă, în prima jumătate de conducere de către Ceauşescu a României, în care lucrurile au mers cum trebuie. În a doua parte, n-au mai mers cum trebuie datorită faptului că el nu a mai înţeles, ba chiar aş spune că nu a vrut să înţeleagă, evoluţia cu timpul. Al doilea lucru este că România devenise un concurent pe plan internaţional în câteva domenii importante ale economiei şi a început fracturarea ei pe plan internaţional. De fapt, declicul s-a produs în momentul în care a fost un dialog, eu am fost prezent, când a venit Fondul Monetar Internaţional, în 1981, să discute cum se eşalonează datoria. Ceauşescu a primit propunerea să facă un nou credit pentru România, ca să poată, cu o parte, să ramburseze datoria şi cu o parte să modernizeze economia, la care în principiu a fost de acord. Dar în afară de oferta unui nou credit, i s-a spus că trebuie să crească preţul la electricitate, să crească preţul la gaze naturale, cum face FMI şi acum, la care Ceauşescu a spus 'Voi conduceţi România sau eu?' Şi sigur că Ceauşescu s-a enervat", a povestit Constantin Boştină.

Fostul secretar personal al lui Ceauşescu susţine că, în ultima perioadă în care a condus România, Ceauşescu era bolnav, iar acest lucru s-a reflectat în deciziile pe care le-a luat. De asemenea, Constantin Boştină arată că fostul dictator a stat prea mult în fruntea statului, cu toate că a avut informaţii că urma să fie înlăturat.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


"A avut o minimă pregătire, a avut o inteligenţă nativă care i-a permis să asimileze problemele de viaţă şi a avut şi un minim de cultură, dar nu suficient încât să îi permită se se acomodeze cu evoluţia istoriei. El a rămas înţepenit în primele lui învăţăminte, crezând că cu alea se conduce societatea 30 de ani sau 20 de ani. A stat prea mult în fruntea statului. Orice ar fi se erodează", a adăugat acesta.

Boştină este de părere că, în decembrie 1989, în România s-a produs o lovitură de stat, dată pe fondul nemulţumirii "clasei muncitoare".

"Lumea era nemulţumită şi avea dreptate să fie nemulţumită. El nu a mai înţeles acest lucru suficient, pentru că i s-a obstrucţionat informaţia. (...) Eu socotesc că în decembrie 1989 a fost o nemulţumire populară justificată, nu revoltă neapărat, o tentă de revoltă, cu o încercare nereuşită de revoluţie şi care s-a finalizat cu o lovitură de stat. În decembrie 1989 am avut o lovitură de stat care s-a bazat pe clasa muncitoare nemulţumită, care a prostit clasa muncitoare şi după aceea au nenorocit-o", a mai spus Boştină.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


Volumul "În ochiul ciclonului - Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu" cuprinde capitole despre "duelul Nicolae Ceauşescu - Jimmy Carter", despre primul conflict major dintre Ceauşescu şi Mihail Gorbaciov, despre grupurile de influenţă şi despre persoanele din jurul fostului dictator, dar şi despre influenţele Chinei şi Coreei de Nord asupra fostului lider comunist din România.

De asemenea, în carte se vorbeşte despre faptul că, în 1983, CIA vorbea despre ipoteza unei lovituri de stat în România, dar şi despre rolul României în politica internaţională.

Constantin Boştină, acum în vârstă de 76 de ani, a fost secretar personal al lui Ceauşescu în perioada 1980- 1982, iar apoi în perioada 1982-1986 a fost ministru adjunct la Ministerul Industriei Uşoare. Ulterior, acesta a devenit secretar cu probleme economice al Comitetului Popular Judeţean al PCR şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Botoşani.

Boştină este născut în judeţul Gorj, unde a urmat Liceul ''Tudor Vladimirescu'' din Târgu Jiu. Ulterior, a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

După 1990, a fost preşedinte al Bursei Române de Mărfuri, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Coordonare al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO


Citește și:

populare
astăzi

1 Justiția din Ro a deraiat total? O nouă achitare cu cântec la Curtea Supremă

2 „A venit vremea ca Europa să intre în panică”

3 VIDEO Rareș Bogdan / Mi-e plin telefonul de mesaje. Mă întreabă toți ce e cu ea

4 Răsturnare de situație! Bianca Drăgușanu: „Am fost strict imaginea acestei societăți. Nu am avut nicio implicare în desfășurarea activității acesteia”

5 „Banca ciudaților” din Parlamentul European...