O companie de ceasuri reparase podul prăbușit în India: Oamenii au murit cu „voia divinității” FOTO

O companie de ceasuri reparase podul prăbușit în India: Oamenii au murit cu „voia divinității” FOTO

În urmă cu câteva zile, 135 de persoane au murit după ce un pod, care fusese șapte luni în reparații a fost dat în folosință fără autorizație, s-a prăbuşit în statul Gujarat din vestul Indiei. Podul a fost reparat de o companie cunoscută pentru fabricarea de ceasuri și instalații de iluminat, relatează The Guardian și BBC.

Potrivit informațiilor furnizate de poliția locală, 500 de persoane se aflau pe podul de peste râul Machchu, în orașul Morbi, când structura a început să cedeze. Mulți dintre cei care se aflau la mijlocul podului când acesta s-a prăbușit au căzut în râu și s-au înecat, în timp ce celelalte persoane au murit în urma impactului.

Cablul care s-a rupt era ruginit, iar tragedia ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost înlocuit la timp, a declarat un polițist.

Indienii au fost consternați să descopere că guvernul din Gujarat, condus de partidul Bharatiya Janata (BJP), a acordat contractul pentru repararea podului suspendat vechi de peste 100 de ani unei companii numită Oreva, cunoscută pentru fabricarea de ceasuri și instalații de iluminat.

Nu există dovezi că firma ar avea vreo experiență în repararea podurilor sau a infrastructurii.

Corupția, responsabilă pentru prăbușirea podului

Politicianul de opoziție Arvind Kejriwal, liderul partidului Aam Aadmi, a susținut că „corupția masivă” a fost responsabilă pentru prăbușirea podului, conform The Guardian .

De ce o companie producătoare de ceasuri care nu avea experiență în construcția de poduri a fost autorizată să facă acest lucru?” a declarat Kejriwal în timpul unei conferințe de presă.

Purtătorul de cuvânt al partidului Congresului, Randeep Singh Surjewala, a afirmat că este posibil să fie vorba despre corupție, când a fost întrebat dacă Oreva a avut vreo legătură cu BJP.

Surjewala a adăugat apoi că guvernul a grăbit redeschiderea podului fiindcă în luna decembrie ar avea loc alegerile legislative din Gujarat, iar acest lucru ar fi putut fi promovat de BJP.

Unul din managerii firmei responsabile cu întreținerea podului, care a fost reținut, nu și-a asumat responsabilitatea. Mai mult decât atât, acesta a afirmat în fața instanței că tragedia a fost „voia divinității”, conform BBC .

Posibilă mușamalizare

Podul, care are o lățime de 1,25 m și o lungime de 233 m, a fost redeschis publicului, miercuri, pe 26 octombrie, pentru a coincide cu Anul Nou din Gujarati.

Cu o zi înainte de redeschidere, Jysukh Bhai Patel, proprietarul firmei Oreva contractată pentru întreținerea și operare podului din anul 2008, a afirmat într-o conferință de presă că lucrările de renovare au costat 20 de milioane de rupii (245.445 de euro), potrivit BBC.

Nimic nu se va întâmpla cu podul în următorii 8-10 ani. Și dacă este folosit în mod responsabil, nu va avea nevoie de reparații timp de 15 ani", a declarat Patel pentru Times of India.

În plus, el ar fi lăudat calitatea lucrărilor de reparații, utilajelor și pregătirea antreprenorului pe care compania l-a angajat.

De la tragedia care a avut loc duminică, poliția a reținut nouă persoane asociate cu firma Oreva, printre care se numără și doi manageri, doi funcționari, doi antreprenori și trei agenți de pază. Ei fiind cercetați pentru ucidere din culpă. Pe lângă furie, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la o posibilă mușamalizare, determinată de identitățile celor nouă persoane arestate.

BBC a contactat firma Oreva pentru comentarii la acuzațiile cu care se confruntă.

La începutul săptămânii, un purtător de cuvânt al firmei a afirmat pentru Indian Express că erau prea mulți oameni la mijlocul podului și că unii dintre ei au încercat să-l facă să se balanseze.

Compania Oreva a fost, de asemenea, învinuită și de alte erori, inclusiv că nu a obținut permisiunea autorităților ca podul să fie utilizat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...