O cruce-relicvariu din aur, descoperită de arheologi într-o cetate medievală din Bulgaria

Arheologii bulgari au descoperit o cruce-relicvariu rară, realizată din aur, în timpul unor lucrări de excavare desfăşurate în zona unei fortăreţe medievale ce datează din Al Doilea Ţarat Bulgar, relatează vineri Reuters.

Crucea din secolul al XII-lea a fost găsită într-o biserică recent descoperită pe dealul Trapezitsa, una dintre principalele două citadele ale oraşului Veliko Tarnovo.

Cunoscut la acea vreme sub numele Tarnovgrad, Veliko Tarnovo a fost capitala celui de-Al Doilea Ţarat Bulgar (1185-1396).

 


Foto: (c) Stoyan Nenov / REUTERS


''Descoperirea este deosebit de rară; este extrem de importantă'', a subliniat Konstantin Totev, care conduce echipa de arheologi din Veliko Tarnovo, localitate situată la aproximativ 220 de kilometri est de Sofia, capitala Bulgariei moderne.

''Este o cruce de aur, un engolpion - un obiect realizat pentru a păstra relicve'', a explicat Totev adăugând că ''este unică deoarece marea majoritate a acestor cruci erau confecţionate din bronz şi argint''.

Crucea a fost găsită în apropierea unui stâlp de altar de la cea de a 23-a biserică ortodoxă din Trapezitsa. Biserica se afla în apropierea palatului ţarului, care se întindea pe o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi.

 


Foto: (c) Stoyan Nenov / REUTERS


Relicva, care se află în stare bună de conservare, are 11 centimetri lungime şi cântăreşte 75 de grame, a fost realizată în Bizanţ. Aceasta îl înfăţişează pe Hristos răstignit, pe mama Sa, Maria, şi câţiva sfinţi. Obiectul este decorat prin nielare şi cu palmete.

Crucile engolpion, confecţionate în ateliere din Bizanţ, erau cunoscute şi sub numele de ''cruci engolpion ruseşti'' deoarece au fost copiate şi distribuite pe scară largă în Rusia începând din secolul al XII-lea până în secolul al XIV-lea.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!