O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt a sosit în Coreea de Sud pentru ceremonia de închidere a JO de iarnă

O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt a sosit în Coreea de Sud pentru ceremonia de închidere a JO de iarnă

O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt, condusă de un general cunoscut ca un partizan al liniei dure a Phenianului, a sosit în Coreea de Sud pentru a participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, a anunţat duminică Seulul, transmite AFP.

Cei opt membri ai acestei delegaţii oficiale, care este condusă de generalul Kim Yong Chol, au trecut Zona Demilitarizată (DMZ), care divizează peninsula, pe la postul de frontieră Dorasan, la nord de Seul, a indicat un purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean al Unificării.

Delegaţia va asista duminică la ceremonia de închidere a JO de la Pyeongchang care, după doi ani de tensiuni în peninsulă, au contribuit la o spectaculoasă destindere în regiune.

Sosirea generalului Kim Yong Chol a provocat iritarea opoziţiei sud-coreene, care a manifestat contra venirii sale.

Aceasta îl consideră drept un criminal de război care merită pedeapsa cu moartea, generalul fiind suspectat că a condus o perioadă Biroul general de recunoaştere ce gestionează operaţiunile nord-coreene de spionaj şi că a ordonat inclusiv torpilarea corvetei sud-coreene Cheonan în 2010, operaţiune soldată cu 46 de morţi.

A fost de asemenea anunţată pentru această ceremonie de închidere prezenţa fiicei mai mari a preşedintelui american, Ivanka Trump, ceea ce provoacă o dilemă protocolară pentru organizatori, deoarece aceasta din urmă nu intenţionează să întâlnească delegaţia Coreei de Nord.

Tatăl său, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, au schimbat multiple ameninţări şi insulte în cursul ultimelor luni.

Pentru festivitatea de deschidere, liderul nord-coreean a trimis-o pe sora sa, Kim Yo Jong, care s-a aflat la numai câteva rânduri de vicepreşedintele american Mike Pence. Ea nu i-a vorbit, dar a profitat de vizita sa istorică în Sud - prima a unui membru al dinastiei ce conduce Nordul în decurs de decenii - pentru a-l invita pe preşedintele sud-coreean la un summit la Phenian. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

3 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

4 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...