„O descoperire care va rescrie istoria”

„O descoperire care va rescrie istoria”

Arheologii italieni au dezgropat 24 de statui de bronz bine conservate datând din secolul al II-lea î.Hr. în perimetrul unor băi termale din Toscana, experţii spunând că „excepţionala” descoperire „va rescrie istoria” Romei antice.

Statuile au fost găsite pe parcursul ultimelor două săptămâni la San Casciano dei Bagni, un oraş situat pe un deal, la aproximativ 160 de kilometri nord de Roma, unde arheologii au explorat ruine antice în ultimii trei ani.

„Este o descoperire foarte semnificativă, excepţională”, a declarat marţi pentru Reuters Jacopo Tabolli, lector la Universita per Stranieri di Siena, care coordonează proiectul arheologic.

Tabolli afirmă că, statuile, care întruchipează zei greco-romani precum Hygieia și Apollo și au o vechime de aproximativ 2.300 de ani, decorau un sanctuar înainte de a fi scufundate în ape termale, în cadrul unui ritual, „probabil în jurul secolului I d.Hr.”.

Tabolli a mai spus că „este o descoperire care va rescrie istoria”, potrivit Fortune . „În timp ce războaie civile și sociale erau purtate în afara sanctuarului, înăuntru marile familii romane și etrusce se rugau împreună într-un context de pace înconjurat de conflict”.

Statuile au fost acoperite de circa 6.000 de monede din bronz, argint şi aur, iar apele calde din San Casciano au contribuit la păstrarea acestora „aproape la fel ca în ziua în care au fost scufundate”, a declarat Tabolli, scrie Agerpres.

Locul în care au fost găsite statuile reprezintă cel mai mare depozit de obiecte de bronz din această eră găsit în Italia, notabil și pentru că majoritatea antichităților care au supraviețuit din aceeași perioadă sunt făcute din teracotă.

Descoperirea vine la 50 de ani după cea a luptătorilor din bronz de la Riace, statui găsite din întâmplare de scafandrii amatori în apele din largul Calabriei de sud și care au devenit una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice realizate în Italia.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA