O formă fizică bună între 45 și 50 de ani scade riscul unui accident vascular cerebral (studiu)

O formă fizică bună între 45 și 50 de ani scade riscul unui accident vascular cerebral (studiu)

O formă fizică bună între 45 și 50 de ani scade riscul unui accident vascular cerebral (AVC) după 65 de ani, potrivit unui studiu publicat joi de revista Stroke, editată de American Heart Association. Cercetarea a implicat aproape 20.000 de persoane de rasă europeană, cu vârsta între 45 și 50 de ani, mare majoritate (79%) bărbați. Participanții la studiu au fost supuși testelor pentru a le fi măsurată capacitatea cardiorespiratorie, iar în funcție de rezultate au fost împărțiți în trei grupe: cei cu formă fizică proastă, cei cu formă fizică bună și cei cu formă fizică medie, informează AFP.

Potrivit rezultatelor studiului, cei cu capacitatea cardiorespiratorie la cele mai bune niveluri au prezentat un risc cu 37% mai scăzut de accident vascular cerebral (AVC) după 65 de ani față de grupul cu forma fizică cea mai proastă.

Această legătură între forma fizică și riscul de accident vascular cerebral după 65 de ani nu a fost modificată în mod semnificativ de alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și fibrilația atrială (bătăile neregulate ale inimii).

"Rezultatele acestui studiu confirmă rolul unic și specific al exercițiilor în prevenirea accidentului vascular cerebral", a declarat Jarett Berry, profesor asistent de medicina internă la Centrul Medical al Universității din Texas și autorul principal al studiului.

Rezultatele cercetării survin în condițiile în care accidentul vascular cerebral reprezintă a cincea cauza de deces în Statele Unite și cauza principală a unor handicapuri grave.

Cercetătorii au folosit date dintr-un studiu longitudinal al centrului Cooper, colectate în perioada 1999 și 2009, care au măsurat toleranta la exerciții printr-un test pe o bandă de alergat.

American Heart Association recomandă 150 de minute de exerciții pe săptămână în ritm moderat sau 75 de minute în ritm susținut.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…