O furtună solară va lovi Pământul zilele acestea. Cum ar putea afecta rețelele electrice

O furtună solară va lovi Pământul zilele acestea. Cum ar putea afecta rețelele electrice

Soarele are o gaură coronală gigantică, care poate depăși dimensiunea Pământului de 20-30 de ori.

Gaura masivă din atmosfera solară văzută din Observatorul Solar Dynamics al NASA FOTO: NASA

Găurile coronale aruncă în spațiu vânturi solare rapide care se deplasează cu 500-800 de kilometri pe secundă.

Vânturile relativ inofensive ar trebui să ajungă pe Pământ până vineri pentru o auroră uimitoare, scrie news.yahoo.com.

O regiune gigantică și neagră a Soarelui, numită gaură coronală, a fost observată luni de către Observatorul Solar Dynamics al NASA.

Totuși, în ciuda numelui, aceasta nu este o gaură fizică în suprafața solară; găurile coronale au o temperatură mai scăzută, astfel că nu strălucesc la fel de puternic ca alte zone ale soarelui și, prin urmare, arată negru.

"Actuala gaură coronală, cea mare din acest moment, are un diametru de aproximativ 300.000 - 400.000 de kilometri", a declarat Alex Young, director asociat pentru știință la Divizia de Științe Heliofizice a NASA Goddard.

Găurile coronale sunt obișnuite. Nu există nimic neobișnuit aici", a declarat Scott McIntosh, fizician solar și director adjunct al Centrului Național pentru Cercetare Atmosferică, într-un e-mail pentru Insider.

Găurile de acest gen fac parte din activitatea normală a soarelui, dar McIntosh a spus că acestea "nu sunt bine înțelese" și a numit aceste evenimente "partea întunecată a activității solare".

Găurile coronale sunt sursa vânturilor solare rapide , care ating viteze de aproximativ 500-800 km pe secundă, a scris Young. Vânturile solare din această gaură coronală sunt programate să ajungă pe Pământ până la sfârșitul acestei săptămâni.

"Probabil că vom începe să vedem efectele vântului de mare viteză pe 24 martie", a adăugat Young. "Când vântul de mare viteză va ajunge pe Pământ, particulele și câmpul magnetic pe care îl poartă vor interacționa cu câmpul magnetic al Pământului, zdruncinându-l efectiv sau ca și cum ar suna un clopot."

Câmpurile magnetice mai puternice , cum ar fi cele provenite de la o ejecție de masă coronală, ar putea provoca pene de curent sau ar putea perturba tehnologia de comunicare. Dar găurile coronale, chiar și cele mari ca aceasta, sunt mult mai puțin violente. Așadar, principalul efect pe care trebuie să îl așteptăm cu nerăbdare vinerea aceasta este o auroră boreală mai vibrantă.

Cu toate acestea, intrăm într-o nouă fază de creștere a activității solare, în care găurile coronale vor fi mai puțin obișnuite, iar ejecțiile de masă coronală și erupțiile solare puternice vor deveni mai frecvente, a spus Young.

Acest lucru poate fi îngrijorător, deoarece câmpurile magnetice puternice produse de ejecțiile de masă coronală și de erupțiile solare sunt cunoscute pentru că au provocat supratensiuni în rețelele electrice și au ars sateliți. Totuși, aceste evenimente sunt rare.

Young a spus că pentru el și pentru alți oameni de știință din domeniul solar, "va deveni din ce în ce mai interesant și mai interesant" pe măsură ce activitatea solară crește.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”