O ''Madonă cu pruncul'', atribuită lui Botticelli, după ce a fost considerată mult timp o copie

O pictură, aflată în Wales, şi considerată mult timp doar o copie realizată în stilul lui Botticelli, i-a fost recent atribuită de către experţi faimosului pictor italian, informează Press Association şi The Guardian.

Pictura, cu o vechime de 400 de ani, a ajuns din studioul celebrului maestru florentin în colecţia filantroapei galeze Gwendoline Davies.

Înfăţişând-o pe Madona cu pruncul, lucrarea a fost considerată mult timp de către experţi o copie stângace a stilului artistului italian.
 

Cu toate acestea, experţii consultaţi pentru emisiunea "Lost Masterpieces", de pe BBC Four, au considerat că este vorba despre o lucrare originală.

"Când am văzut această pictură pentru prima dată în magazinul muzeului (din Cardiff), am fost şocat de frumuseţea extraordinară a feţei Madonei şi, în pofida stratului de culoare adăugat, mi-a amintit de cel mai faimos tablou al lui Botticelli, 'Naşterea lui Venus'", a declarat Bendor Grosvenor, co-prezentatorul emisiunii.

"Acum sunt convins că Botticelli a jucat un rol important în realizarea sa", a completat el.

Tabloul a fost lăsat de Davies Muzeului Naţional din Cardiff, dar originea a fost contestată, în pofida convingerii acesteia că era vorba despre un Botticelli autentic.

Pozele în infraroşu au scos la iveală elemente tipice studioului lui Botticelli, precum şi schimbări efectuate în zona mâinilor Madonei - semn că nu este vorba despre o simplă copie -, precum şi un mic desen, înfăţişând profilul unui bărbat, realizat înainte de finalizarea picturii, despre care se crede că ar fi fost pictat de artistul însuşi.

Odată atribuit maestrului florentin, tabloul a fost expus în galeria Muzeului Naţional din Cardiff. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

2 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

3 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

4 Războiul din justiție

5 Val de demiteri / Guvernul a eliberat din funcție 28 de prefecți. Cine vine în loc

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!