O ''Madonă cu pruncul'', atribuită lui Botticelli, după ce a fost considerată mult timp o copie

O pictură, aflată în Wales, şi considerată mult timp doar o copie realizată în stilul lui Botticelli, i-a fost recent atribuită de către experţi faimosului pictor italian, informează Press Association şi The Guardian.

Pictura, cu o vechime de 400 de ani, a ajuns din studioul celebrului maestru florentin în colecţia filantroapei galeze Gwendoline Davies.

Înfăţişând-o pe Madona cu pruncul, lucrarea a fost considerată mult timp de către experţi o copie stângace a stilului artistului italian.
 

Cu toate acestea, experţii consultaţi pentru emisiunea "Lost Masterpieces", de pe BBC Four, au considerat că este vorba despre o lucrare originală.

"Când am văzut această pictură pentru prima dată în magazinul muzeului (din Cardiff), am fost şocat de frumuseţea extraordinară a feţei Madonei şi, în pofida stratului de culoare adăugat, mi-a amintit de cel mai faimos tablou al lui Botticelli, 'Naşterea lui Venus'", a declarat Bendor Grosvenor, co-prezentatorul emisiunii.

"Acum sunt convins că Botticelli a jucat un rol important în realizarea sa", a completat el.

Tabloul a fost lăsat de Davies Muzeului Naţional din Cardiff, dar originea a fost contestată, în pofida convingerii acesteia că era vorba despre un Botticelli autentic.

Pozele în infraroşu au scos la iveală elemente tipice studioului lui Botticelli, precum şi schimbări efectuate în zona mâinilor Madonei - semn că nu este vorba despre o simplă copie -, precum şi un mic desen, înfăţişând profilul unui bărbat, realizat înainte de finalizarea picturii, despre care se crede că ar fi fost pictat de artistul însuşi.

Odată atribuit maestrului florentin, tabloul a fost expus în galeria Muzeului Naţional din Cardiff. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV