O misterioasă brigadă mecanizată formată, antrenată și dotată în Suedia s-a întors în Ucraina/Are în dotare tancuri Leopard 2A5, mașini de luptă CV90 și obuziere Archer

O misterioasă brigadă mecanizată formată, antrenată și dotată în Suedia s-a întors în Ucraina/Are în dotare tancuri Leopard 2A5, mașini de luptă CV90 și obuziere Archer

”O brigadă ucraineană cu un efectiv cuprins între 3.000 și 5.000 de militari s-a antrenat în Suedia”, potrivit publicației britanice The Times, citată pe 17 mai de ziarul suedez Expressen .

Forțele armate suedeze nu au vrut să confirme sau să infirme pregătirea.

Suedia livrează Ucrainei tancuri Leopard 2A5, mașini de luptă CV90 și obuziere Archer

2. Stridsvagn... (stridsvagn-122-versiunea-suedeza-leopard-2a5_08375300.jpg)

Stridsvagn-122 (versiunea suedeză Leopard 2A5), foto: U.S. Army

Personalul militar ucrainean care, a fost pregătit de reprezentanți ai Forțelor Armate suedeze, s-a întors în Ucraina în prima jumătate a lunii mai și urmează să ia parte la contraofensivă, mai precizează Expressen.

Informația a mai fost confirmată, și de o altă sursă cu mare audiență care, miercuri seara, a fost în contact cu trimisul în Ucraina al Televiziunii publice suedeze ( SVT ), Bengt Norborg.

Militarii ucraineni au fost instruiți pe tancul Stridsvagn-122 (versiunea suedeză Leopard 2A5), mașină de luptă a infanteriei CV90 (Stridsfordon 90) și obuzierul autopropulsat Archer (calibru 155 mm), au mai precizat publicațiile suedeze.

Suedia a anunțat, în februarie, că va trimite Ucrainei 10 tancuri Stridsvagn-122 și sisteme antiaeriene Hawk și Iris-T. În ianuarie, autoritățile de la Stockholm au precizat că vor furniza Ucrainei 50 de blindate CV90 (armament principal un tun automat calibru 35 mm) și 12 obuziere autopropulsate Archer.

Misterioasa brigadă din Suedia: Nu e clar dacă brigada ucraineană pregătită în Suedia face parte din cele anunțate de NATO

2. Obuzier su... (archer_14375800.png)

Obuzier suedez autopropulsat Archer, montat pe un camion MAN 8x8. Sursă foto: Bae Systems

Pe 27 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „în total, am antrenat și echipat peste nouă brigăzi blindate ucrainene noi”, adăugând că au fost deja livrate Ucrainei peste 98% dintre vehiculele de luptă promise ceea ce înseamnă ”peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente, inclusiv cantități mari de muniție”.

Sursele nu au precizat dacă brigada pregătită de Forțele Armate suedeze face parte din cele anunțate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar potrivit informațiilor pe care le dețin, această marea unitate mecanizată ar putea deveni una dintre cele mai puternice din Ucraina.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Andrei Tiberiu Maria, adică Smiley, a rămas fără carnet

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Apar amănuntele prinderii în flagrant a baronului PSD Dumitru Buzatu

4 „Un student haios devenit o jigodie. Un tânăr de treabă ajuns o otreapă”

5 România a turtit un pic pălăria Austriei într-o speță NATO, dar poate mult mai mult...