O navă chineză care a acostat într-un port din Sri Lanka îngrijorează India

O navă chineză care a acostat într-un port din Sri Lanka îngrijorează India

Nava Yuan Wang 5 a primit permisiunea să acosteze cu condiţia să nu efectueze operaţiuni de cercetare în apele Sri Lankăi.

Nava încerca să acosteze încă de sâmbătă, dar autorităţile de la Colombo au respins în câteva rânduri solicitările ei pe fondul protestelor exprimate de India.

Într-un final, nava chineză a fost autorizată să rămână în portul Hambantota în perioada 16 - 22 august, „în spiritul bunei înţelegeri” cu China, mai ales că Sri Lanka depinde economice de gigantul asiatic.

Chinezii spun despre Yuan Wang 5 că este o navă de cercetare, dar postul indian CNN-News18 precizează că este o navă de spionaj cu dublă întrebuinţare, fiind folosită pentru monitorizarea spaţiului şi a sateliţilor şi mai ales pentru lansări de rachete balistice intercontinentale.

Guvernul indian suspectează această navă că i-ar putea spiona activităţile şi instalaţiile militare. De altfel, în contextul acostării navei Yuan Wang 5 în portul Hambantota, Ministerul indian de Externe a lansat un avertisment că „va lua toate măsurile necesare” pentru a-şi proteja „securitatea şi interesele economice” în cazul în care ar fi puse în pericol.

India este preocupată de influenţa crescândă a Chinei în Sri Lanka şi Oceanul Indian, zone pe care guvernul de la New Delhi le consideră drept sfere de influenţă ale sale.

Însă China avansează pioni în zonă. De exemplu, a obţinut concesionarea portului Hambantota pentru o perioadă de 99 de ani în schimbul unor datorii. În 2017, Sri Lanka nu a avut fonduri pentru a plăti Beijingului ratele scadente ale creditului pe care acesta din urmă i l-a acordat pentru construirea portului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...