O operă digitală NFT a fost vândută cu 16,8 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's

O operă digitală NFT a fost vândută cu 16,8 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's

Vânzarea unor opere digitale NFT create de artistul Pak a atins suma de 16,8 milioane de dolari, un succes pentru casa de licitaţii Sotheby's, care a găzduit evenimentul, relatează joi AFP.

La o lună după vânzarea operei virtuale ''Everydays: The First 5000 Days'' a artistului digital Beeple, pentru suma de 69,3 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizată de Christie's, rivala Sotheby's s-a angajat, pentru prima dată, în ''aventura NFT''.

Aceste trei litere, NFT ("non-fungible tokens" - jetoane ne-fungibile), desemnează certificate de autenticitate, considerate inviolabile şi asociate unor bunuri virtuale (desene, fotografii, videoclipuri, animaţii, melodii şi altele), ce permit cumpărătorilor respectivelor bunuri digitale să aibă siguranţa că le deţine.

Pentru premiera sa, Sotheby's a optat pentru un format complet diferit de cel al Christie's.

În loc să mizeze pe raritate, Sotheby's a scos la vânzare în cantităţi nelimitate, prin intermediul platformei specializate Nifty Gateway , ''cuburi'', creată de Pak.


Aproximativ 23.598 dintre aceste animaţii ale unui paralelipiped rotativ cu unghi drept şi-au găsit cumpărători în cadrul vânzării cu durata de trei zile, pentru un total de 14 milioane de dolari.

Intenţia artistului a fost aceea de a pune la îndoială noţiunile de valoare şi de raritate, fără a limita numărul de obiecte virtuale vândute. Aproximativ 3.080 de colecţionari au cumpărat cel puţin un cub, potrivit Sotheby's.

Pe lângă aceste cuburi, Pak a cedat de asemenea două lucrări unice, dintre care una, reprezentând un singur pixel, a fost achiziţionată cu 1,36 milioane de dolari de colecţionarul de opere virtuale Eric Young. Cealaltă, o formă geometrică ce se roteşte în jurul propriei axe, s-a vândut cu 1,44 milioane de dolari.

Persoana care a achiziţionat cele mai multe cuburi urmează să primească o operă suplimentară unică, intitulată ''The Cube'', un fel de bonus, diferită de celelalte ''cuburi''.

Pak este un artist anonim ''activ în lumea artei digitale de peste două decenii, care mobilizează tehnologia aflată în evoluţie pentru a crea opere de artă ce sfidează limitele'', potrivit site-ului Sotheby's. ''Este fondatorul şi designerul principal al studioului Undream şi creatorul Archillect, inteligenţă artificială concepută pentru a descoperi şi a împărtăşi medii vizuale cu efect stimulant. În spaţiul NFT în plină expansiune, Pak s-a impus ca lider în domeniul operelor de artă frapante, a mecanismelor noi cu jetoane şi a media în evoluţie'', se precizează pe site-ul casei de licitaţii.

Această vânzare dovedeşte vitalitatea pieţei de NFT-uri, care generează zilnic peste 10 milioane de dolari în tranzacţii pe platforme digitale, precum Nifty Gateway sau OpenSea.

Potrivit site-ului specializat NonFungible.com, două miliarde de dolari au fost tranzacţionaţi pe această piaţă doar în primul trimestru al anului 2021.

Creaţia digitală "Everydays: the First 5.000 Days", un colaj de 5.000 de imagini digitale realizat de artistul american Beeple, al cărui nume real este Mike Winkelmann, a fost achiziţionată la licitaţia organizată luna trecută de casa Christie's de Vignesh Sundaresan, un antreprenor care a făcut avere din tranzacţii cu criptomonede şi care a plătit suma record de 69,3 milioane de dolari pentru opera virtuală. Aceasta a fost prima operă de artă integral digitală care a fost tranzacţionată vreodată de una dintre marile case de licitaţii din lume.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”