O poveste de amor cu picanterii și un final tragic

O poveste de amor cu picanterii și un final tragic

Cel mai mediatizat scandal monden al perioadei interbelice a avut în centru decesul uneia din cele mai frumoase femei din România și oamenii celebri pe care i-a iubit, scrie newsweek.ro .

Gheorghe Cristescu s-a născut în 1983 și a fost un politician comunist român. A fost primul secretar general al Partidului Comunist din România (1921 - 1924) și a fost printre fondatorii acestuia. A fost supranumit Plăpumarul. Gheorghe Cristescu a fost exclus din Partidul Comunist Român în 1926 și a fost închis în perioada 1950 - 1954 dar a fost reabilitat de Nicolae Ceaușescu în 1971.

A murit doi ani mai târziu. Cristescu a avut o fată extrem de frumoasă. Tita Cristescu era o demimondenă, întreținută de câțiva bărbați celebri. Fusese aleasă Miss România în 1926... A încercat vreme de 3 ani o carieră de actriță la Berlin dar fără succes. Între 1929 și 1930 a jucat câteva roluri secundare în București.

De Crăciun, în 1935 a fost găsită în apartamentul ei otrăvită cu cianură. Tatăl ei face plângere la poliție acuzându-l de crimă pe Liviu Ciulei, antreprenor bogat. Era amantul ei de mai mulți ani. Tita a fost înmomântată la Cimitirul Belu, dar fără ceremonie religioasă.

Disparția Miss România a stârnit rumoare și o veritabilă teorie a conspirației. Ziarul Universul a scris că moartea Titei s-ar fi putut datora faptului că având relații în lumea bună ar fi fost atrasă într-o agenție de spionaj.

A fost cel mai mediatizat scandal de moravuri din perioada interbelică. Presa s-a ocupat vreme de un an de detaliile crimei, de proces, scotocind viețile celor doi amanți - Tita și Liviu Ciulei, tatăl celebrului regizor.

Lumea s-a împărțit în două. Una credea că Tita era o victimă inocentă a unui om bogat, iar cei care îl sprijineau pe Ciulei credeau că acesta a fost atras într-o capcană de forțe oculte. Erau premise pentru o crimă pasională dat fiind că după șase ani de iubire Tita alesese să se mărite cu un diplomat numit Cuza Hotta stârnind gelozia lui Ciulei. Deși era mai în vârstă și avea doi copii, Ciulei a făcut o pasiune bolnăvicioasă pentru Tita, aflăm din lucrarea lui Dan-Silviu Boerescu - „Povești tulburătoare de iubire din vechii București”, o lucrare extrem de documentată.

Noaptea fatală

În seara zilei de Ajun, Tita se întoarce acasă de la cinematograf. Servitoarea a întâmpinat-o și i-a spus că Liviu Ciulei i-a adus o cutie de bomboane. Tita a mâncat două sau trei bomboane. La scurt timp, i s-a făcut rău sub ochii mai multor persoane care se aflaua la ea. A fost găsită moartă, medicii chemați în ajutor neputând face nimic.

A lăsat la moartea ei o avere imensă între 3 și 5 milioane de lei multe blănuri, un apartament într-o zonă centrală.

Peste câteva zile vine și autopsia care e clară - moarte prin otrăvire cu cianură. Suspecții au fost audiați primii, iar slujnica prima scoasă de pe lista de suspecți. Era considerată o femeie înapoiată de la țară care nu putea pune la cale un plan diabolic. A urmat un proces de răsunet în care Liviu Ciulei a fost acuzat de crimă pasională. Certurile și amenințările dovedite de martori îl incriminau.

Pentru că nu au putut strânge destule dovezi, Ciulei a fost achitat.

Criminalul se dezvăluie

Misterul a fost dezlegat de un preot. Chemat la spovedania unei bătrâne aflate pe moarte, chiar servitoarea din noaptea morții Titei, aceasta a mărturisit că ea e criminala. Pentru că stăpâna era prea frumoasă, avea tot și ea nimic.

Preotul a spus poliției și astfel misterul a fost elucidat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi

2 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

3 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

4 Foarte interesante amănunte...

5 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit