O scrisoare a soţilor Einstein trimisă în plin asediu nazist, vândută cu 25.000 de dolari la Los Angeles

O scrisoare a soţilor Einstein trimisă în plin asediu nazist, vândută cu 25.000 de dolari la Los Angeles

O scrisoare pe care Albert şi Elsa Einstein au trimis-o în plin asediu nazist chiar în ziua în care celebrul fizician de origine evreiască renunţa la paşaportul său german a atins preţul de 25.000 de dolari, la o licitaţie organizată joi de casa Nate D. Sanders din Los Angeles, relatează EFE.

Einstein a trimis scrisoarea de patru pagini surorii sale Maja Winteler-Einstein, în data de 28 martie 1933, de la bordul navei S.S. Belgenland, cu care venea de la New York spre Anvers (Belgia), unde fizicianul şi-a predat paşaportul consulatului german.

Soţii Einstein străbăteau oceanul întorcându-se din SUA, când Adolf Hitler a fost numit cancelar, la 30 ianuarie 1933. În timpul traversării, ei a fost informat că naziştii le-au percheziţionat apartamentul din capitala germană. Regimul nazist a postat chiar afişe în care se punea un preţ de 5.000 de dolari pe capul lui Albert Einstein.

În scrisoare, Elsa îşi exprima preocuparea faţă de Tetel Einstein (fiul lui Albert din prima căsătorie) şi amintea despre toţi prietenii lor care fugiseră ori se aflau în închisoare în Germania. "Dragă Maya", se arată în scrisoarea începută de Elsa, "sunt foarte îngrijorată pentru Tetel (...) sunt perspective sumbre pentru viitor", încheie ea.

În scrisoarea vândută cu preţul de pornire, soţia lui Einstein arată că sunt foarte trişti pentru veştile cumplite primite de acasă. "Maya, viaţa este cumplită. Doamne toţi prietenii noştri au fugit ori au ajuns la închisoare".

Cu două săptămâni înainte, soţii Einstein hotărâseră să se întoarcă în Germania pentru a locui la casa lor de la ţară din localitatea Caputh, la sud-vest de Berlin şi a se interesa de fiul lor Tetel, contrar avertismentelor prietenilor lor.

Îmbarcaţi pe nava S.S. Belgenland, cei doi soţi au aflat că şi casa de la ţară fusese percheziţionată de nazişti, astfel încât Einstein la sosirea sa la Anvers a decis să caute un refugiu sigur.

"Draga Maja, să credem că Tetel se află cu tine a fost o greşeală, sau poate o dorinţă inconştientă a mea. Vom căuta un refugiu pentru la vară", se arată în rândurile scrise de Albert Enstein.

Când S.S. Belgenland a ancorat în portul din Anvers mulţi prieteni ai soţilor Einstein, inclusiv regii Belgiei, Albert şi prinţesa Elisabeta, le-au făcut o primire călduroasă.

Totuşi, ameninţarea nazistă era mult prea mare, asftel încât cei doi soţi au decis după câteva luni să revină în SUA, în octombrie 1933, asemeni altor zeci de mii de persoane.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 „Nimeni nu vrea să moară, să lupte”