Oamenii de știință au descoperit un secret al vieții îndelungate la câinii golden retriever

Oamenii de știință au descoperit un secret al vieții îndelungate la câinii golden retriever

Una dintre rasele de câini preferate ale americanilor ar putea deține secretul unei vieți mai lungi, potrivit unui studiu recent.

O genă de la golden retrieveri este asociată cu prelungirea duratei de viață FOTO Shutterstock

Dar golden retrieverii, care sunt a treia cea mai populară rasă din Statele Unite, după buldogii francezi și labradorii, au 65% șanse de a muri de cancer, iar motivul nu este clar.

Un nou studiu publicat în revista GeroScience, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, a urmărit să afle dacă există factori genetici care ar putea crește rata lor de supraviețuire. Aceștia au descoperit că, de fapt, câinii posedă o genă asociată cu o viață lungă, potrivit newsweek.com .

„Presupunem că majoritatea golden retrieverilor au o predispoziție genetică la cancer, dar dacă unii dintre ei trăiesc până la 14, 15 sau 16 ani, ne-am gândit că ar putea exista un alt factor genetic care să ajute la atenuarea genelor rele, iar gena care ne-a ieșit în evidență este HER4", a declarat Robert Rebhun, coautorul lucrării și titularul catedrei Maxine Adler Endowed Chair în oncologie de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul UC Davis, într-un comunicat referitor la aceste descoperiri.

Această genă se găsește și la oameni și face parte din aceeași familie cu HER2 - care este asociată cu creșterea rapidă a celulelor canceroase. Se știe, de asemenea, că anumite variații ale acestei gene cresc speranța de viață cu aproximativ doi ani.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat ADN-ul a peste 300 de golden retriever care au trăit până la vârsta de 14 ani și a celor care au murit înainte de vârsta de 12 ani. S-a constatat că acei câini care au trăit mai mult aveau anumite variante ale genei HER4 - aceleași care cresc speranța de viață.

În medie, câinii trăiesc până în jurul vârstei de 10-13 ani. Au existat, de asemenea, diferențe între câinii femele și câinii masculi. Cercetătorii au descoperit că varianta genei a avut un impact mai mare pentru longevitate la câinii femele, decât la câinii masculi.

Descoperirea ar putea ajuta cercetările privind apariția cancerului la oameni

„Aproape doi ani reprezintă o diferență semnificativă în viața unui câine", a declarat în comunicat Danika Bannasch, co-autorul Maxine Adler Endowed Chair în genetică la UC Davis School of Veterinary Medicine.

„Nu ne-am dori cu toții ca iubitele noastre animale de companie să mai trăiască încă doi ani? Doi ani la goldens reprezintă o creștere de aproximativ 15-20% a duratei de viață, echivalentul a 12-14 ani la oameni", explică specialistul.

Descoperirea nu înseamnă lucruri importante doar pentru golden retriever și pentru rata lor de supraviețuire la cancer. Întrucât și oamenii suferă de aceleași tipuri de cancer ca și câinii, aceasta ar putea însemna lucruri importante și pentru acest domeniu de cercetare.

„Dacă descoperim că această variantă din HER4 este importantă fie în formarea sau progresia cancerului la golden retriever, fie dacă poate modifica de fapt un risc de cancer în această populație predispusă la cancer, ar putea fi ceva ce poate fi folosit în viitoarele studii privind cancerul la oameni", a spus Rebhun.

Oamenii de știință încă nu au înțeles clar de ce golden retrieverii au o șansă mare de a dezvolta cancer.

Cercetătorii știu că vor fi „multe gene implicate", a spus Bannasch, dar faptul că gena asociată cu o viață lungă, era, de asemenea, gena implicată în dezvoltarea cancerului, „a fost foarte interesant".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?