Oamenii sunt capabili să recunoască, în medie, 5.000 de chipuri (studiu)

Oamenii sunt capabili să recunoască, în medie, 5.000 de chipuri (studiu)

Fie că este vorba despre membri ai familiei, prieteni, străini cu care se intersectează în mijloacele de transport sau de persoane publice văzute în materialele de presă, oamenii sunt capabili să recunoască, în medie, un număr impresionant de chipuri - 5.000, conform unui prim studiu pe această temă, citat miercuri de AFP.

Vreme îndelungată oamenii au trăit în grupuri mici de aproximativ o sută de indivizi, un model care s-a schimbat în mod radical în ultimele secole.

Studiul realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la universitatea britanică din York demonstrează că abilităţile noastre de recunoaştere facială ne permit să distingem în fiecare zi mii de chipuri întâlnite în locuri aglomerate sau pe ecranele telefoanelor smartphone ori a televizoarelor.

"În viaţa de zi cu zi, suntem obişnuiţi să identificăm prieteni, colegi şi celebrităţi, precum şi mulţi alţi oameni", a explicat pentru AFP Rob Jenkins din cadrul Departamentului de psihologie al Universităţii York.

"Însă nimeni nu a stabilit numărul de chipuri pe care oamenii le cunosc cu adevărat", a adăugat el.

Pentru acest studiu, publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B, Jenkins şi echipa sa au solicitat participanţilor să noteze câte chipuri şi le amintesc din viaţa personală. Voluntarii au fost apoi invitaţi să facă acelaşi lucru cu oamenii pe care îi recunoşteau fără însă a-i cunoaşte personal.

De asemenea, participanţilor li s-au arătat mii de imagini cu persoane celebre - două poze ale fiecăruia, din motive de coerenţă - şi au fost întrebaţi pe câţi i-au recunoscut.

Fiecare dintre participanţii testaţi şi-au putut aminti între o mie şi zece mii de chipuri.

"Am constatat că oamenii cunosc, în medie, aproximativ cinci mii de chipuri", a declarat Rob Jenkins.

Pentru cercetători, această cifră - o premieră bazată pe ''vocabularul facial'' uman - ar putea contribui la dezvoltarea software-ului de recunoaştere facială care este din ce în ce mai utilizat în aeroporturi şi în cadrul investigaţiilor criminale.

Totodată, cercetarea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cazurile de identificare greşită, precizează AFP.

''Chipurile necunoscute sunt deseori identificate eronat. Feţele familiare sunt identificate într-o manieră foarte sigură, însă nu ştim exact cum", a spus Jenkins.

Echipa de oameni de ştiinţă, care şi-a concentrat studiul pe numărul de chipuri pe care oamenii le cunosc cu adevărat, estimează că este posibil ca unele persoane să continue să înveţe să recunoască un număr nelimitat de feţe, cu suficientă practică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...