Oana Florea: Ședința Comisiei de anchetă a prezidențialelor - miercuri; decidem dacă e necesară audierea lui Kovesi

Oana Florea: Ședința Comisiei de anchetă a prezidențialelor - miercuri; decidem dacă e necesară audierea lui Kovesi

Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 se va întruni miercuri pentru a discuta despre decizia Curții Constituționale, membrii comisiei urmând să decidă dacă este necesară audierea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, sau solicitarea de probe de la alte instituții ale statului, a declarat marți președintele comisiei, Oana Florea.

 "Mâine, la 15,30, în plenul comisiei de anchetă vom discuta despre decizia Curții Constituționale și despre activitatea noastră pe viitor. Practic, colegii vor face propuneri, vor spune opiniile lor cu privirea la desfășurarea pe viitor: dacă vom mai avea audieri, dacă consideră necesară audierea doamnei Kovesi sau nu, dacă mai consideră necesare alte probe cu acte de la alte instituții ale statului. Vom vedea", a afirmat Oana Florea.

Întrebată dacă ea consideră necesară audierea șefei DNA, Oana Florea a răspuns: "Trebuie să mă gândesc dacă va aduce lumină în vreun fel acelui obiectiv care a rămas nefinalizat. Prezența ei este deja constatată. Dacă colegii vor simți nevoia de detalii de la cei care au participat acolo, cu ce s-a întâmplat, vom vedea. Eu sunt deschisă la orice este necesar pentru aflarea adevărului și pentru a-mi duce acest mandat la bun sfârșit".

Oana Florea a apreciat că era nevoie de o decizie a CCR în privința funcționării comisiilor de anchetă.

"Cred că era nevoie de o decizie a Curții Constituționale tocmai pentru faptul că nu este o lege care să reglementeze funcționarea comisiilor speciale de anchetă. Tocmai de aceea în raportul parțial al comisiei am făcut vorbire de necesitatea unei astfel de legi. Nu vă ascund că lucrez la această lege și singura parte care lipsea era această decizie a Curții Constituționale pentru că doream să încorporez în ea toate deciziile Curții referitoare la activitatea comisiilor de anchetă", a explicat Florea.

Curtea Constituțională a României a constatat obligația șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta în fața Parlamentului — Comisia specială de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei, se arată într-un comunicat al CCR.

CCR a discutat marți cererile privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public, parte a autorității judecătorești, pe de altă parte, cereri formulate de președintele Senatului și, respectiv, de președintele Camerei Deputaților.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. În soluționarea conflictului, Curtea a constatat obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României — Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei", se precizează în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”