Oceanele sunt mai calde şi mai acide, cu un nivel al apelor în creştere, avertizează un raport climatic

Oceanele sunt mai calde şi mai acide, cu un nivel al apelor în creştere, avertizează un raport climatic

Oceanele lumii au atins în 2021 cele mai călduroase şi mai acide niveluri înregistrate până în prezent, în timp ce topirea calotelor glaciare a provocat creşteri record ale nivelului mărilor, a avertizat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO), potrivit Reuters.

Oceanele au fost afectate de cele mai frapante extreme, avertizează WMO care a detaliat o serie de perturbări cauzate de schimbările climatice în raportul său anual ''State of the Global Climate''.

''Clima se transformă sub ochii noştri. Căldura captată de gazele cu efect de seră provenite din activităţile umane vor încălzi planeta timp de multe generaţii viitoare'', a declarat secretarul general al WMO, Petteri Taalas, într-un comunicat.

Raportul WMO vine în continuarea celui mai recent raport de evaluare climatică realizat de ONU, care a avertizat că umanitatea trebuie să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră riscând altfel să se confrunte cu tot mai multe schimbări climatice catastrofale la nivel global.

Nivelurile atmosferice de dioxid de carbon şi metan, gaze cu efect de seră, în 2021 au depăşit recordurile anterioare, a precizat WMO.

La nivel global, temperatura medie înregistrată anul trecut a fost cu 1,11 grade Celsius mai mare comparativ cu perioada preindustrială - pe măsură ce omenirea se apropie de pragul de 1,5 grade Celsius, prag peste care se preconizează că efectele încălzirii vor deveni drastice.

Anul trecut, temperaturile au fost uşor mai temperate faţă de 2020 din cauza efectelor de răcire ale fenomenului La Nina din Oceanul Pacific, însă cu toate acestea 2021 s-a aflat în topul celor mai călduroşi şapte ani din istoria înregistrărilor meteorologice.

''Este doar o chestiune de timp până când vom înregistra din nou un alt an cel mai călduros din istorie'', a subliniat Taalas.

Oceanele suportă mare parte din consecinţele încălzirii şi emisiilor. Întinderile de apă absorb circa 90% din căldura cumulată de Terra şi 23% din emisiile de dioxid de carbon provenite din activităţile umane.

Oceanul s-a încălzit semnificativ mai rapid în ultimii 20 de ani, atingând un nou record în 2021, şi se preconizează că temperaturile apelor vor creşte în continuare, se arată în raport. Această schimbare va avea nevoie probabil de secole sau de milenii pentru a fi contracarată, susţine raportul menţionat.

De asemenea, oceanul a atins în prezent cel mai ridicat nivel de acidificare din cel puţin 26.000 de ani întrucât absoarbe şi reacţionează cu o cantitate mai mare de dioxid de carbon din atmosferă.

Nivelul mării a crescut cu 4,5 centimetri în ultimul deceniu, înregistrând în perioada 2013-2021 o creştere anuală mai mult decât dublă în comparaţie cu perioada 1993-2002.

WMO a enumerat totodată valuri de căldură extremă, incendii de vegetaţie, inundaţii şi alte dezastre climatice produse în diferite regiuni de pe glob, care au provocat pagube de peste 100 de miliarde de dolari potrivit estimărilor.

Partea continentală a Statelor Unite s-a confruntat în 2021 cu cea mai călduroasă vară din toate timpurile, în timpul căreia au fost înregistrate sute de decese provocate de temperaturile ridicate. Incendiul Dixie a pârjolit o suprafaţă de 3.900 de kilometri pătraţi, devenind cel mai extins incendiu de vegetaţie produs vreodată în California. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina