OFICIAL Zi liberă și în 29 noiembrie pentru bugetari

OFICIAL Zi liberă și în 29 noiembrie pentru bugetari

UPDATE Guvernul a decis că 29 noiembrie va fi zi liberă. Se va face, astfel, punte cu zilele de sărbătoare Sfântul Andrei şi 1 Decembrie, astfel că cei care lucrează la stat vor fi liberi luni, marţi şi miercuri.

Știrea inițială

Guvernul Ciucă urmează să adopte vineri, în cea de a doua ședință de la învestire, hotărârea care prevede ca ziua de 29 noiembrie (luni) să fie zi liberă pentru bugetri - personalul instituțiilor și autorităților publice - punte între weekend și sărbătorile legale din 30 noiembrie și 1 decembrie.
  • Va fi zi liberă și pentru elevi, preșcolari, profesori - nu se face școală pe 29 noiembrie - 1 decembrie (luni-miercuri). Se revine la cursuri joi, 2 decembrie.
Potrivit proiectului de HG privind stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă, anumite categorii de personal din cadrul instanțelor ori din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă nu vor putea să-și ia liber și pe 29 noiembrie.

Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform legii.

"Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Cabinetului Ciucă.
Ce salariați vor beneficia de zi liberă pe 29 noiembrie

Actul normativ prevede următoarele:
  • Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă.
    (2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite.
    (3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.
  • Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
  • Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…