OFICIAL/Legea SALARIZĂRII a fost RETRASĂ! Ministresa Muncii ar putea DEMISIONA!

OFICIAL/Legea SALARIZĂRII a fost RETRASĂ! Ministresa Muncii ar putea DEMISIONA!

Ministrul Muncii Claudia-Ana Costea si-a asumat retragerea proiectului de ordonanta privind salarizarea, pe motiv ca nu avea cum sa satisfaca nevoile tuturor partenerilor, a anuntat marti un reprezentant al Ministerului Muncii. Daca documentul se va afla miercuri pe masa Guvernului, ministrul Costea intentioneaza sa demisioneze. Dacian Cioloș a plecat de la sediul Guvernului spre Palatul Cotroceni, anunță Digi24.

"Daca nu se va lua act de faptul ca nu sustine aceaste ordonanta, este dispusa sa isi intrerupa mandatul", a declarat reprezentantul ministerului, reiterand "in conditiile in care proiectul nu va fi retras maine, dna ministru isi va da demisia".

Reprezentantii sindicatelor anuntasera anterior ca ministrul Muncii Claudia-Ana Costea le-a promis ca urmeaza sa retraga proiectul de ordonanta privind salarizarea unitara.

Anuntul vine in urma criticilor aduse proiectului de ordonanta de catre liderii sindicali. Sindicalistii au declarat la iesirea de la negocierile de marti ca ministrul le-a promis ca va retrage in sedinta de Guvern de miercuri proiectul. 

Sindicaliştii au declarat după întâlnirea de la Ministerul Muncii că ministrul de resort şi-a asumat angajamentul să retragă proiectul legii salarizării. Mai mult, ministresa Muncii, Ana Costea, a dat semne, spun tot sindicaliștii, că își va anunța demisia. 

Potrivit unui lider FSLI, proiectul legii salarizării va fi retras, angajamentul ministrului muncii fiind exprimat în acest sens.

La rîndul său, liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că, după două ore de discuţie, Guvernul a înţeles mesajul partenerilor sociali – sindicate şi patronate, iar ministrul Muncii, Ana Costea, şi-a asumat răspunderea la finalul discuţiilor de a retrage mâine oficial, din Guvern, acest act normativ.

„E un pas înainte în vederea rezolvării probemelor”, a declarat Hossu.

Liderul Federaţiei Alma Mater a declarat că ministrul Muncii chiar s-a simţit depăşită de situaţie. „A lăsat impresia că îşi va da demisia”, a afirmat Anton Hadăr.

Liderii din educaţie vor protesta începând de luni în faţa Guvernului.

Potrivit sindicaliştilor, acest proiect măreşte diferenţa între cei cu venituri mari şi cei cu venituri mici. 

Potrivit proiectului, ar urma să piardă bani dascălii, de la debutanţi până la cei cu 40 de ani vechime, în timp ce în sănătate majorările salariilor vor fi de doar câţiva lei, au acuzat sindicaliştii. În ciuda promisiunilor Guvernului, proiectul prevede majorări nesemnificate în categoria salariilor mici, au mai spus sindicaliştii.

Ştire în curs de actualizare - 

În aceeași zi, șeful Cancelariei premierului explica însă că noul sistem de salariare în sectorul bugetar, pregătit de Guvern sub forma unei ordonanțe de urgență, va fi aplicat doar celor care intră în sistem sau au un salariu sub cuantumul din grila propusă de Executiv și nu le va reduce remunerația celor care sunt plătiți în prezent cu un salariu mai mare decât cel din grilă, aceștia urmând să rămână cu același salariu.

Conform proiectului, cel mai mic salariu de bază pentru bugetari va fi de 1.250 lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare salariu va fi de 15.000 lei pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat, raportul între partea variabilă și salariul de bază fiind de 30% pe total ordonator principal de credite, cu eliminarea condiției prevăzută prin Legea-cadru nr. 284/2010 ca partea variabilă să nu depășească 30% din salariul de bază pentru o persoană.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…