Olanda: Deputații aprobă retragerea cetățeniei jihadiștilor cu dublă cetățenie

Olanda: Deputații aprobă retragerea cetățeniei jihadiștilor cu dublă cetățenie

Deputații olandezi au aprobat marți o propunere de lege controversată ce permite retragerea cetățeniei jihadiștilor cu dublă cetățenie care "s-au alăturat unei organizații teroriste", chiar dacă nu au fost condamnați pentru terorism, a anunțat Ministerul Securității și Justiției.

Votul a intervenit în timp ce Europa a fost zguduită în ultimele luni de atacuri la Paris, în noiembrie, și la Bruxelles, în martie, comise în special de europeni suspectați că s-au întors acasă după ce au luptat în Siria pentru organizația Statul Islamic (SI).

Potrivit centrului newyorkez de reflecție Soufan Group, numărul combatanților străini este între 27.000 și 31.000, originari din 86 de țări.

Dacă vor reveni în Olanda, "acești jihadiști ar putea reprezenta o amenințare directă la adresa securității naționale" și guvernul consideră că are nevoie de instrumente "rapide" pentru a evita întoarcerea lor în țară, a declarat ministerul într-un comunicat.

"Ministrul justiției poate decide să retragă cetățenia cuiva fără să fi fost condamnat pentru terorism", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wiebe Alkema.

În acest caz, "jihadistul va fi declarat în plus un străin indezirabil", a adăugat ministerul. Aceste două măsuri "împiedică întoarcerea legală în Olanda și în spațiul Schengen", potrivit ministerului.

În Franța, președintele Francois Hollande nu a reușit în martie să înscrie în constituție retragerea cetățeniei persoanelor cu dublă cetățenie vinovate de terorism, așa cum ar fi dorit după atentatele mortale din 13 noiembrie, amintește France Presse.

Aceasta ar fi făcut posibilă retragerea cetățeniei persoanelor având dublă cetățenie născute francezi și nu numai pentru cei care au dobândit cetățenia, dar unii critici ai proiectului au denunțat o "stigmatizare" a francezilor cu dublă cetățenie.

În conformitate cu tratatele internaționale, nu este posibil să i se retragă cuiva cetățenia dacă este numai olandez, întrucât l-ar face apatrid.

Ministrul justiției Ard van der Steur a depus proiectul de lege la sfârșitul anului 2015, asigurând că este necesar pentru a-i opri pe jihadiști să se întoarcă în Olanda. Textul încă trebuie aprobat de Senat.

Potrivit serviciilor de informații olandeze (AIVD), 200 de olandezi, dintre care 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria și Irak.

În multe țări, cetățenia poată fi retrasă persoanelor având dublă cetățenie, dar în altele nu, ca în Ungaria, Suedia sau Japonia, amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”