Olanda: Rezultatele oficiale ale parlamentarelor confirmă victoria liberalilor

Olanda a confirmat oficial marți victoria la legislativele de la 15 martie a liberalilor premierului în exercițiu, Mark Rutte, care poartă negocieri în vederea formării unei coaliții guvernamentale, transmite AFP.

Numărarea finală a voturilor de săptămâna trecută atribuie 33 de deputați Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al lui Mark Rutte, în fața Partidului pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders, care a obținut 20 de mandate.

Progresiștii din D66 și Apelul Creștin-Democrat (CDA) au obținut fiecare câte 19 mandate, iar Partidul Socialist (SP) și ecologiștii (GroenLinks) tânărului Jesse Klaver câte 14.

Partener în precedenta coaliție guvernamentală cu VVD lui Mark Rutte, Partidul Laburist (PvdA) s-a prăbușit trecând de la 38 de mandate în 2012 la nouă.

Peste 10,5 milioane de alegători s-au prezentat la vot, potrivit președintelui Consiliului electoral, Jan Kees Wiebenga.

"Rata participării se ridică la 81,9%", față de 74,7% în 2012, a precizat el într-o conferință de presă.

Pentru a încerca să alcătuiască o coaliție guvernamentală. liderii partidelor se întâlnesc cu "exploratorul", persoana având misiunea de a testa diferite coaliții politice posibile pentru a ajunge la 76 de locuri necesare pentru o majoritate dintre cele 150 de locuri ale Camerei inferioare a parlamentului.

Ministrul în exercițiu al sănătății Edith Schippers (VVD), care joacă acest rol, s-a întâlnit cu Mark Rutte, liderul D66, Alexander Pechtold, șeful CDA, Sybrand van Haersma Buma, și cu Jesse Klaver, potrivit radio-televiziunii naționale din Olanda, NOS.

Împreună cele patru partide ar aduna o majoritate solidă de 85 de mandate.

Jesse Klaver, al cărui partid este îndepărtat politic de ideile pro-business ale liberalilor lui Mark Rutte, a subliniat în trecut că nu intenționează să lucreze cu premierul în exercițiu.

"Va fi o misiune dificilă pentru că avem mari diferențe de puncte de vedere", a declarat presei marți liderul ecologist la finalul unei reuniuni.

Edith Schippers, care urma să prezinte miercuri un raport în parlament, a cerut Camerei, marți, o săptămână suplimentară pentru a duce la bun sfârșit misiunea sa, potrivit agenției olandeză de presă ANP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru