Olanda: Rusia încearcă să influențeze opinia publică răspândind știri false, afirmă ministrul de interne în parlament

Olanda: Rusia încearcă să influențeze opinia publică răspândind știri false, afirmă ministrul de interne în parlament

Serviciile de securitate ruse încearcă să influențeze opinia publică din Olanda prin răspândirea de știri false, a declarat ministrul olandez de interne, Kasja Ollongren, într-o intervenție în parlament, relatează marți portalul de știri dutchnews.nl.

'Olanda este monitorizată de serviciile de securitate ruse, printre altele', a afirmat ministrul de interne, în fața deputaților.

'Știm ce urmărește Rusia, dar nu ar trebui să presupunem că Rusia este singura', a adăugat Kasja Ollongren.

Răspândirea de dezinformări nu este un fenomen nou, dar este 'facilă, anonimă, rapidă și ieftină', a subliniat ea.

Ministrul a făcut referire la tentativa Rusiei de a influența opinia publică în legătură cu catastrofa în care a fost implicat avionul malaezian MH17, doborât pe teritoriul Ucrainei de o rachetă de proveniență rusească, Kasja Ollongren menționând existența unui site plin de informații false, dar făcut să pară o operațiune oficială olandeză.

În plus, companii olandeze sunt ținta unor atacuri cibernetice ruse, iar agenți ai serviciilor secrete ruse operează în Olanda, culegând informații și încercând să influențeze luarea deciziilor, a mai explicat ministrul de interne.

Rețelele de socializare sunt folosite pentru răspândirea de dezinformări, ceea ce face absolut necesară colaborarea cu companiile Facebook, Google și Twitter pentru contracararea propagandei. 'Guvernul se va implica în discuții cu aceste grupuri în legătură cu căile de combatere a influenței politice (clandestine)', a mai spus Ollongren, fără a da alte detalii.

În raportul său anual din 2017, serviciul de securitate olandez AIVD a menționat că se confruntă tot mai des cu atacuri informatice și cu tentative ilegale de influențare a politicii, mai ales din partea Rusiei.

În luna februarie, de pildă, cotidianul New York Times a relatat că oponenți ai Acordului de Asociere UE-Ucraina au folosit o 'echipă ucraineană' specială, formată din emigranți simpatizanți ai Rusiei, pentru a ajuta la bascularea opiniei publice olandeze în sensul dorit de Moscova.

În SUA este în curs o anchetă privind eforturile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

De asemenea, Madridul afirmă că Moscova încearcă să influențeze campania pentru independența Cataloniei, iar marți, premierul britanic Theresa May a acuzat Rusia că recurge la știri false pentru a submina democrația.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…