Operațiune psihologică rusă necruțătoare în Moldova: „Sunt folosite toate instrumentele din manualul de manipulare”

Operațiune psihologică rusă necruțătoare în Moldova: „Sunt folosite toate instrumentele din manualul de manipulare”

Propaganda rusă escaladează războiul psihologic împotriva Moldovei, susține portalul EU vs Disinfo. Mașinăria rusă de manipulare a pornit cu o postare de pe un canal de Telegram și a ajuns la o campanie în care folosește presiunea economică, amenințarea militară și un tsunami de știri false.

Propagada rusă a pornit războiul psihologic împotriva Moldovei. FOTO: EU vs Disinfo

Chiar dacă armata Rusiei este pe deplin ocupată cu invadarea Ucrainei, războiul psihologic al Kremlinului încă presează Moldova. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o escaladare a acuzațiilor manipulatoare ale Moscovei, care implică afirmații că Ucraina va ataca Transnistria, că Maia Sandu complotează cu Kiev și că, desigur, forțele întunecate ale SUA și Occidentului împing Chișinăul într-un conflict”, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene - EUvsDisinfo, creat pentru a lupta împotriva propagandei rusești.

Totul miroase a încă un război psihologic al Rusiei împotriva vecinilor săi. Obiectivele posibile includ promovarea instabilității și distragerea atenției de la câmpul de luptă din Ucraina și de la atacurile atroce și deportările de civili. Acuzațiile Kremlinului vin și într-un moment în care guvernul moldovean a luat măsuri pentru a recâștiga controlul asupra spațiului său informațional”, arată specialiștii europeni referindu-se la suspendarea, în decembrie, a licențelor de emisie a șase posturi de televiziune pro-ruse.

Strategia Kremlinului

Statul rus și instituțiile media pro-Kremlin au intensificat presiunea asupra Moldovei folosind aproape toate instrumentele din manualul de manipulare a informațiilor, arată analiza citată din EU vs Disinfo. Specialiștii europeni explică pe larg tacticile folosite de ruși:

Falsifică: creează o scrisoare falsificată care ar fi trimisă de forțele armate ucrainene și în care se ordonă pregătiri pentru o invazie iminentă a Transnistriei de către Ucraina.

Inundă spațiul informațional: răspândește mesaje folosind cât mai multe platforme posibil, cu instituțiile media de stat dând tonul, mai întâi țintând publicul din Moldova prin intermediul unor posturi despre care se știe că interacționează cu teoriile rusești și, într-o etapă ulterioară, prin mass-media afiliată statului rus.

Denaturează: transformă o tranziție de putere politică internă și demonstrațiile publice ale opoziției pro-Kremlin pentru a se potrivi narațiunii: Moldova în haos, o marionetă a Occidentului, o populație înșelată de guvernul său.

Utilizează un afiliat politic: propagandiști de rang înalt precum Vladimir Solovyov oferă o platformă fostului președinte Igor Dodon pentru a „alimenta focul”.

În cele din urmă, adaugă un instrument clasic de presiune, amenințând fără perdea cu represiune armată pe președintele legitim al Moldovei, Maia Sandu: „Schimbați-vă politica de aliniere euro-atlantică sau...”

Până acum, această dezinformare mascată drept „știri” a ajuns pe platformele cheie ale lumii rusofone și nu numai, inclusiv publicul arab, spaniol, italian, georgian și armean vizat de surse pro-Kremlin.

Nici vorbă de invazie ucraineană

Autoritățile statului moldovenesc au reacționat la toate aceste afirmații negând manipulările Ministerului rus al Apărării, subliniind că este în contact permanent cu partenerii săi, inclusiv Kievul, și vor informa imediat cetățenii cu privire la orice situație de urgență. Secretarul de stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova a numit acțiunile Rusiei drept „element al unei operațiuni psihologice” a războiului rus împotriva Ucrainei.

Mykhalo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Zelenskyy, a cerut oamenilor să nu creadă informațiile provenite de la Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, Ucraina nu ar întreprinde niciodată acțiuni în legătură cu Moldova fără consultări directe cu Chișinăul și țările Uniunii Europene.

Directorul think-tank-ului din Moldova Watchdog.md, Valeriu Pasa, este convins că acțiunile actuale sunt dezinformare clasică pentru că toate au început în urmă cu câteva zile de la un presupus canal Telegram ucrainean. Pe 21 februarie, canalul respectiv a scris că „aproape 260 de soldați ucraineni au fost aduși în porțiunea transnistreană a graniței cu Ucraina”, iar presupusul obiectiv a fost atacarea regiunii din apropierea satului Cobasna. Acolo se află un imens depozit de muniții care datează din vremurile când forțele sovietice erau staționate în Transnistria. Postarea are peste 140.000 de vizualizări.

Un alt canal Telegram a distribuit postarea inițială, adăugând afirmația că „există personal militar NATO implicat”.

Ambele postări, și comunicatul Ministerului Apărării din Rusia sunt congruente cu narațiunea de dezinformare a Moscovei, acum clasică, care susține că Occidentul încearcă să atragă Moldova în război.

Cum funcționează mașinăria rusă de manipulare

În dimineața zilei de 23 februarie (în Rusia „Ziua Apărătorului patriei”, în URSS „Ziua armatei sovietice”), Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește provocări în regiunea Transnistriei. Comunicatul oficial de presă, difuzat masiv de către instituțiile media ale statului rus și de instituțiile media pro-Kremlin (TASS, Vedomosti.ru, RIA, Interfax etc.) au răspândit multe detalii despre presupusele planuri, inclusiv că soldați ucraineni care poartă uniforme militare rusești ar simula un atac asupra Ucrainei.

Unele site-uri web și canale Telegram au repetat informațiile și au adus și mai multe detalii. De exemplu, conform Segodnia.ru, Forțele Armate ucrainene se află deja în zona de frontieră și aduc artilerie pentru a captura depozitului de muniții Cobasna.

Informația a fost amplificată de surse pro-Kremlin din Moldova, inclusiv publicațiile Komsomolskaya Pravda Moldova (kp.md), TG al Sputnikului și Smuglianka TG. S-au alăturat politicienii favorabili Moscovei, în special fostul președinte Igor Dodon, care a sugerat că Kievul ar putea avea un plan pentru a ataca regiunea transnistreană. El a scris pe pagina sa de Facebook că Moldova va rezolva conflictul transnistrean de la sine, pașnic, și nu așa cum se presupune că vor ucrainenii, „cu forța”.

În plus, deputatul socialist Bogdat Tîrdea a scris pe canalul său Telegram că autoritățile de la Chișinău „urmează scenariul ucrainean”, sugerând că Moldova este târâtă în război. Partidul Socialiștilor a publicat o declarație oficială prin care cere „garanții de pace” pentru Moldova, dând credit pretențiilor Moscovei.

Pe 24 februarie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a emis o declarație în care avertizează că orice atac asupra armatei ruse în Transnistria va fi considerat un atac asupra Rusiei.

Liderii de la Tiraspol au spus că „sunt gata să facă față oricăror provocări” și, dacă va apărea vreun pericol, ar avertiza oamenii din timp.

Duminică, 26 februarie, o postare pe canalul de Telegram @novorossia_region a susținut că Ucraina se pregătește să atace Transnistria. Postarea include ca dovadă o imagine a unui presupus document al armatei ucrainene. Canalul Telegram, creat în 2021, a promovat în mod curent narațiunile rusești, în special în ceea ce privește regiunea Herson.

În 50 de minute, postarea și fotografia au fost redistribuite de canalele Telegram @newsfrontnotes și @golosmodora de la News Front. După o oră, un mesaj cu aceeași imagine și marcat cu sigla Readovka a fost publicat pe canalul Telegram @readovka și redistribuit, în zece minute, de @bloknotmd, generând rapid peste 600.000 de vizualizări.

Zece minute mai târziu, canalul Telegram al lui Vladimir Rogov @vrogov a publicat o altă postare care include aceeași imagine, dar cu filigran cu logo-ul propriului canal. Rogov, o marionetă a Moscovei, este așa-zisul reprezentant al consiliului principal al autoproclamatei administrații militar-civile din regiunea Zaporizhzhia, arată specialiștii EU vs Disinfo.

Simultan, contul @izvestia_ru a publicat un tweet cu un link către un articol al principalului ziar rus Izvestia. Tweet-ul a citat și mesajul Telegram al lui @vrogov și a inclus o imagine a documentului.

Postarea s-a răspândit și mai mult în spațiile informaționale moldovenești și rusești. În decurs de o oră, pe site-ul News Front a fost publicat un articol care includea poza. Trei ore mai târziu, și canalul Telegram @KpMoldova a postat poza. În cinci ore, câteva articole care nu arătau documentul, dar îl citau pe @vrogov ca sursă au fost publicate pe: Ukraina.ru, rg.ru (ziarul guvernului rus), platforma de știri RT (Russia Today), principalul serviciu de telecomunicații al statului rus RIA și în gazeta.ru.

În seara de duminică 26 februarie, principalul program de știri de seară al televiziunii de stat ruse de pe Canalul Unu a dat un impuls dramatic poveștii. După cum am analizat mai înainte, acest vehicul de dezinformare ajunge la aproximativ 100 de milioane de vorbitori de rusă și este citat pe alte câteva platforme.

1 martie: Unul dintre cei mai proeminenti propagandişti ai Kremlinului, Vladimir Solovyov, gazdă a unor programe TV la posturi rusești de stat, susţine că „Ucraina complotează să atace”, citând contul Telegram al fostului preşedinte moldovean Igor Dodon. Pe 1 martie, postarea lui Solovyov pe platforma Telegram ajunge de la aproximativ 80.000 la peste 240.000 de vizualizări.

Perdea de fum pentru un complot rusesc de a provoca o revoltă în Moldova

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat la începutul lunii februarie că serviciile de informații ucrainene au interceptat un plan rus de destabilizare a situației politice din Moldova. Câteva zile mai târziu, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing oficial în care a confirmat că Kievul a furnizat informații despre presupusul plan rusesc. Ea a cerut, de asemenea, instituțiilor de resort din Moldova să fie vigilente.

Potrivit lui Sandu, operațiunea rusă urma să aibă loc în umbra protestelor masive antiguvernamentale organizate de opoziția pro-Kremlin. Violența împotriva instituțiilor statului a făcut parte din plan, cu ajutorul provocatorilor din Muntenegru, Serbia și Belarus.

La 21 februarie, noul prim-ministru moldovean Dorin Recean a vorbit despre planurile Moscovei de a prelua controlul aeroportului din Chișinău. Scopul pretins este de a transporta trupe și muniție prin Transnistria pentru a deschide un nou front pe flancul Ucrainei, regiunea de sud-vest care include Odesa și Mykolaiv. O operațiune de succes ar duce la rămânerea pe poziție a unor forțe de care Kievul are mare nevoie pe alte fronturi.

În toate aceste cazuri, Rusia a negat orice implicare, susținând că Ucraina se angajează în operațiuni de tip „false flag” (steag fals-nr) împotriva Transnistriei.

Factorul „frică”

Oricare ar fi rezultatul urmărit, activitatea Moscovei din ultimele luni ilustrează utilizarea instrumentelor hibride: presiunea economică prin exporturile de gaze, folosirea trupelor ruse în Transnistria pentru a provoca panică în interior, colaborarea cu actorii politici locali și răspândirea minciunilor și a zvonurilor false. Toate acestea se fac într-un mod atât de evident încât planul este ușor de detectat”, susțin specialiștii de la EU vs Disinfo.

Ucraina nu a cedat presiunii brutale a Moscovei . Moldova avertizează cu voce tare și clar acțiunile Moscovei. Anterior, Muntenegru a făcut același lucru, după ce a descoperit planuri la fel de sinistre.

„Dacă un mesaj iese în evidență, acesta este: trageți un semnal de alarmă când un agresor plănuiește să vă atace. Nu sunteți singuri”, concluzionează analiza citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...