Oprirea negocierilor cu Moscova, dacă ultimii soldaţi ucraineni de la Mariupol sunt 'eliminaţi' (Zelenski)

Oprirea negocierilor cu Moscova, dacă ultimii soldaţi ucraineni de la Mariupol sunt 'eliminaţi' (Zelenski)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat sâmbătă că "eliminarea" ultimilor soldaţi ucraineni rămaşi în oraşul-port asediat Mariupol de către forţele ruse "ar pune capăt oricăror negocieri de pace" cu Moscova, informează France Presse.

"Eliminând militarii noştri, oamenii noştri (la Mariupol) vor pune capăt oricăror negocieri" de pace dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Zelenski în remarci reproduse de website-ul de ştiri Ukrainska Pravda, avertizând că cele două părţi se vor găsi atunci în "impas".

În ceea ce priveşte bilanţul uman, "Mariupol ar putea fi de zece ori mai mare decât Borodianka", un orăşel ucrainean de lângă Kiev, distrus după ce a fost bombardat şi scenă a presupuselor abuzuri în timp ce a fost ocupat de soldaţii ruşi, a acuzat Zelenski.

La 11 aprilie, armata ucraineană a anunţat că se pregăteşte pentru "o bătălie finală" la Mariupol, port situat la Marea Azov, în sud-est. "Va fi moarte pentru unii dintre noi şi captivitate pentru alţii", a scris Brigada 36 de puşcaşi marini, parte a forţelor armate ale Ucrainei, pe Facebook.

A doua zi, autorităţile ucrainene au declarat că luptele au ucis între 20.000 şi 22.000 de oameni la Mariupol, un oraş strategic cu o populaţie de 441.000 de locuitori pe timp de pace.

Discuţiile dintre beligeranţi sunt blocate de câteva zile. Ele sunt "extrem de dificile", conform declaraţiilor făcute marţi de un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat pe negociatorii ucraineni de "lipsă de coerenţă".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”