Orban: Am transmis către CES spre avizare toate proiectele de ordonanţă; vor fi publicate în Monitorul Oficial

Orban: Am transmis către CES spre avizare toate proiectele de ordonanţă; vor fi publicate în Monitorul Oficial

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern marţi, cu o zi înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură, vor fi publicate în Monitorul Oficial, precizând că au transmise spre avizare la Consiliul Economic şi Social (CES) toate proiectele de OUG.

"Noi am transmis către Consiliul Economic şi Social spre avizare toate proiectele de ordonanţă de urgenţă. Unele dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă care nu aveau toate avizele nu au fost luate în dezbaterea plenului Consiliului Economic şi Social, dar noi ne-am îndeplinit obligaţia de a transmite conţinutul proiectelor de ordonanţă. Avizul CES-ului este un aviz facultativ, noi încercăm să ţinem cont...", a afirmat Ludovic Orban, vineri, la Balş.

Întrebat despre faptul că OUG pe Sănătate a fost adoptată marţi de Guvern fără avizul Consiliului Legislativ şi "cine ar trebui să plătească pentru asta", el a spus: "Ordonanţa de urgenţă (pe Sănătate - n.r.) şi toate ordonanţele de urgenţă au fost adoptate în corpul actului normativ, este o problemă secundară".

"Problema cea mai importantă este ca ordonanţele de urgenţă să fie publicate în Monitorul Oficial, să intre în vigoare, este vorba de ordonanţe de urgenţă extrem de importante pentru România. Ordonanţă de urgenţă care este absolut necesară pentru realizarea stocurilor de materiale, echipamente, substanţe, pentru a preveni şi, eventual, combate coronavirusul. Ordonanţă de urgenţă prin care am rezolvat mai multe situaţii care au apărut în urma unor decizii ale CCR. De exemplu, nu ştiu dacă ştiţi, dar în decembrie, CCR a declarat neconstituţional un articol din Legea Educaţiei, prin care nu se mai poate subvenţiona transportul elevilor şi eram obligaţi să aducem textul de lege în cadru constituţional, să putem permite Ministerului Educaţiei să continue programul de subvenţionare (...) Am dat OUG pentru că tot CCR a declarat neconstituţional un articol privitor la funcţionarea Poliţiei judiciare şi, practic, nu erau clarificate raporturile între magistraţi, între procurori şi partenerii lor din Poliţia judiciară şi era absolut obligatoriu să refacem legătura instituţională care să permită buna funcţionare a Parchetelor în relaţia cu Poliţia judiciară" , a afirmat Orban.

Premierul a adăugat că o altă OUG a vizat lansarea programului "de înfiinţare de distribuţie de gaz natural cu finanţare de 500 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro chiar în cursul acestui exerciţiu financiar-bugetar".

"Deci, este o urgenţă pentru că trebuie declanşat apelul cât mai repede, astfel încât să putem să semnăm contractele, să realizăm lucrările în perioada de timp în care ni se mai permite un exerciţiu financiar bugetar, respectiv perioada n plus 3", a spus Orban.

El a menţionat şi OUG privind pregătirea alegerilor anticipate, situaţie care "nu este reglementată".

"Există această eventualitate, există această posibilitate să se ajungă la alegeri anticipate, neexistând reglementare, evident că a trebuit să adoptăm în forma unei ordonanţe de urgenţă. În spatele fiecărei ordonanţe de urgenţă pe care am adoptat-o a existat un motiv solid, puternic, legitim şi emiterea acestora, adoptarea acestor acte normative era fundamentală fie pentru zonele societăţii româneşti, ale economiei româneşti, fie pentru nevoi reale ale românilor", a susţinut Orban.

În acelaşi context, premierul a explicat că Guvernul a fost grăbit în procedură de faptul că data dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură a fost modificată.

"Să ne aducem aminte că noi am fost grăbiţi în procedură şi din cauza faptului că, iniţial, moţiunea de cenzură, din planificarea care fusese făcută publică, nu trebuia să dezbată şi să voteze miercuri, ci luni, adică lunea care vine. Or, noi, în momentul în care am aflat de decizia majorităţii Birourilor permanente reunite ca dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură să aibă loc miercuri, toate proiectele de urgenţă care erau necesare să intre în vigoare în eventualitatea... (...) Erau absolut necesare să intre în vigoare, toate le-am luat în dezbaterea Guvernului, unele dintre ele, e adevărat, neavând toate avizele, pentru că planificarea care fusese făcută a trebuit devansată şi noi a trebuit să luăm în dezbatere actele normative. Sigur că, evident, toate observaţiile ministerelor avizatoare... este una din regulile pe care eu le am în aprobarea actelor normative, este obligaţia de a însuşi observaţiile furnizate de ministerele avizatoare, în special Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor. Ca atare, nu văd absolut niciun fel de motiv procedural ca să fie sub semnul întrebării ordonanţele de urgenţă", a mai declarat Orban.

Premierul a subliniat că poate să demonstreze oricărui om şi oricărui reprezentant al oricărei instituţii "necesitatea absolută a adoptării acestor ordonanţe".

Orban a adăugat că ordonanţele de urgenţă vor fi publicate în Monitorul Oficial.

"Eu cred că da, aşa e normal şi firesc. Actul de voinţă, anume adoptarea ordonanţelor de urgenţă a fost făcut, repet, de un Guvern aflat în deplină capacitate de exerciţiu şi a găsi şmecherii procedurale mi se pare că nu e corect. De altfel, nici nu am auzit până acum decât din partea unui singur lider, care vorbeşte...", a spus el.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, 25 de ordonanţe de urgenţă pe mai multe domenii de activitate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria