Orban anunţă şedinţă de Guvern luni dimineaţa: Vom derula procedurile pentru instituirea stării de alertă

Orban anunţă şedinţă de Guvern luni dimineaţa: Vom derula procedurile pentru instituirea stării de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunţat convocarea unei şedinţe de Guvern luni dimineaţa, pentru derularea procedurilor de instituire a stării de alertă.

"La această şedinţă nu am luat măsuri. La această şedinţă am hotărât cum procedăm odată cu intrarea în vigoare a Legii 55, odată cu ziua de mâine. Am luat decizia de a convoca Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (luni - n.r.) la 7,30 dimineaţa şi de a convoca şedinţa de Guvern la ora 8. Şedinţa CNSU şi şedinţa de Guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea stării de alertă în baza legii", a anunţat Orban duminică seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul a menţionat că va fi adoptată o hotărâre de guvern care prevede instituirea stării de urgenţă, dar că de astă dată autorităţile vor avea "la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea" legii.

"Hotărârea de guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă, odată cu intrarea în vigoare a legii. Şi pe cele trei zile în care nu a fost în vigoare legea, în baza Ordonanţei 21 am instituit starea de alertă. Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin hotărâre de guvern, în condiţiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament. Hotărârea de guvern, evident, va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, şi odată cu adoptarea hotărârii de guvern, practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care, de data asta, avem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii", a spus Orban.

Premierul a menţionat că luni va convoca toate instituţiile cu atribuţii de control şi că acestea vor fi pe teren pentru a impune aplicarea legii.

"Tot mâine voi convoca, după audierea mea de la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărâre de guvern în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile de control implicate vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a ne asigura că instituţiile publice, agenţii economici, cetăţenii respectă regulile pe care le-am impus şi vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate prevederile constituţionale necesare pentru a utiliza toate instrumentele legale pentru a ne asigura de această respectare a legii", a menţionat premierul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro