Orban, despre prelungirea stării de alertă: Am acţionat în conformitate cu legea; aşa-zisa opoziţie instigă la nerespectarea regulilor

Orban, despre prelungirea stării de alertă: Am acţionat în conformitate cu legea; aşa-zisa opoziţie instigă la nerespectarea regulilor

Premierul Ludovic Orban a declarat că în privinţa prelungirii stării de alertă el şi Guvernul au acţionat conform legii şi a adăugat că "aşa-zisa opoziţie, care de fapt deţine o majoritate de moment în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor".

"Eu am acţionat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de Interne şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în baza evaluărilor făcute de specialişti, a adoptat hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile. Este clar pentru oricine că este necesară menţinerea stării de alertă, pentru că doar prin această stare de alertă există posibilitatea pentru autorităţi să asigure respectarea măsurilor de protejare a sănătăţii oamenilor", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la Realitatea Plus, întrebat despre disensiunile cu majoritatea parlamentară pe subiectul prelungirii stării de alertă.

El a precizat că între Guvern şi Parlament a existat un schimb de adrese pe tema prelungirii stării de alertă.

"După adoptarea hotărârii de guvern, eu am trimis Parlamentului hotărârea de guvern (...) în baza principiului cooperării loiale între puterile statului, pentru informare. Mi-au trimis o adresă în care mi-au solicitat ca adresa de înaintare a hotărârii de guvern să cuprindă solicitarea de încuviinţare a prelungirii stării de alertă de către Parlament. Şi le-am răspuns, cu legea în faţă, că eu nu pot să fac ceva care nu este prevăzut de lege, eu nu pot să încalc legea, ca premier. (...) Sigur că dacă Parlamentul, analizând legea care a fost votată de Parlament la începutul stării de alertă - Legea 55 a fost votată la trecerea dintre starea de urgenţă şi starea de alertă - dacă Parlamentul consideră necesar să voteze prelungirea stării de alertă, pot s-o facă, nu pot eu, ca Guvern, să mă substitui Parlamentului. Parlamentul este autonom, decide", a spus Orban.

El a susţinut că, de o bună bucată de vreme, "aşa-zisa opoziţie, care de fapt deţine o majoritate de moment în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor".

"Nesocoteşte pericolul uriaş care există la adresa sănătăţii şi vieţii cetăţenilor români, bagatelizează, desconsideră sistematic acest pericol care pândeşte, repet, sănătatea şi viaţa fiecărui român. Ei s-au lansat într-o întreagă demagogie electorialistă pe tema stării de alertă, pledând pentru încetarea stării de alertă şi, practic, pledând pentru lipsirea Guvernului, autorităţilor, a întregului sistem de sănătate, a sistemului de ordine publică, lipsirea autorităţilor de pârghiile necesare pentru a putea să asigure respectarea regulilor", a afirmat Orban.

În acelaşi context, el a punctat că la CCR există deja o sesizare privind Legea 55/2020, întrebat despre anunţul făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, în legătură cu sesizarea CCR privind prelungirea stării de alertă.

"Sesizare la Curtea Constituţională este deja făcută, este invocată o excepţie de neconstituţionalitate privitoare la prevederea din Legea 55, în care se atrage atenţia asupra încălcării separaţiei puterilor în stat. În Legea 55, adoptată de Parlament, Parlamentul, care e puterea legislativă, şi-a arogat puterea de a cenzura şi de-a modifica o hotărâre de guvern. În conformitate cu Constituţia, există separaţie între puteri, puterea legislativă şi puterea executivă. (...) Parlamentul nu poate să se substituie puterii executive şi să cenzureze acte ale Guvernului care sunt făcute în aplicarea legii. Or, există o sesizare depusă la CCR şi ce e foarte interesant? Astăzi, după ce iniţial Curtea Constituţională programase analiza acestei excepţii de neconstituţionalitate invocate de Avocatul Poporului pentru data de 9 iulie, astăzi, Curtea Constituţională a anunţat că a devansat termenul de pronunţare privitoare la această sesizare, 25 iunie. Au devansat cu două săptămâni. Să sperăm că e o simplă coincidenţă şi că nu o să se alimenteze suspiciunile legate de faptul că această devansare a termenului de judecare a excepţiei de neconstituţionalitate a fost făcută pentru a face vreun serviciu PSD ", a mai afirmat Orban. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

4 Medic pediatru din Timișoara prins sub un pod în compania unui adolescent de 16 ani. Băiatul avea șlițul desfăcut

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România