Orban: Propunerile MJ riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația

Orban: Propunerile MJ riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația

Președintele PNL, Ludovic Orban, critică propunerile ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind modificarea legilor Justiției, arătând că acestea riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România.

"Guvernul își dă arama pe față. Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupție, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justiție, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va caută să numească procurori obedienți, care să răspundă la comenzi și care să nu mai îndrăznească să declanșeze anchete împotriva protejaților din clientela politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de lupta împotriva opozanților", a scris, miercuri, Orban, pe Facebook .

El susține și că prin trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, aceasta riscă să se transforme într-o "falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistrații".

"Suntem categoric împotrivă și ne vom lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea acestor enormități care riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România", subliniază Orban.

Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria