Orban se răzbună pe președinte? Declarații despre pensii și alocații care îngroapă electoral PNL! Cîțu, fraierul clasei, îi ține isonul!

Orban se răzbună pe președinte? Declarații despre pensii și alocații care îngroapă electoral PNL! Cîțu, fraierul clasei, îi ține isonul!

Orban se răzbună pe președinte? Declarații despre pensii și alocații care îngroapă electoral PNL! Cîțu, fraierul clasei, îi ține isonul!

Premierul României și președintele PNL, Ludovic Orban, s-a trezit duminică dimineață, la prima oră, pentru a lansa pe piață temeri privind pensiile și alocațiile. Într-un interviu acordat HotNews, Orban a lăsat să se înțeleagă că preconizata creștere a pensiilor de la 1 septembrie nu mai este așa sigură. Mai mult, deși a spus acum câteva zile că dublarea alocațiilor se amână cu șase luni, duminică a lăsat să se înțeleagă că nu va mai avea loc. 

Ca să fie treaba treabă, imediat a ieșit și fraierul clasei, Florin Cîțu, să spună că susține total declarațiile premierului. 

Practic, ambele personaje n-au făcut altceva decât să confirme ceea ce spune PSD de trei luni încoace.

Cum este greu de crezut că un ins uns cu toate alifiile politicii ca Orban a comis o greșeală, declarațiile de astăzi par a fi o detonare. Un afront la adresa președintelui, ceva de genul: Mor eu, dar nici ție nu-ți va fi bine!

Răspunsul lui Orban întrebat dacă vor crește pensiile cu 40% din septembrie: „Nu e 100% asta​. Banii sunt prevăzuți, dar depinde cum evoluează economia” / Alocațiile dublate dacă sunt bani

​Ludovic Orban a declarat la HotNews.ro LIVE că majorarea alocațiilor și a pensiilor depinde de evoluția economică. Premierul a precizat însă că își dorește aceste creșteri, însă nu va fi luată nicio decizie „care să afecteze evoluția economiei pe termen lung”.

Întrebat dacă alocațiile pentru copii vor fi dublate în a doua jumătate a acestui an, Orban a răspuns: „dacă există resurse financiare”.

Întrebat dacă este posibil ca alocațiile să nu fie majorate în acest an, premierul a spus că „e o garanție că vom crește alocațiile pentru copii, cu cât le vom crește vom vedea în funcție de cum evolează veniturile, cheltuielile”.

Cât privește posibilitatea unei creșteri etapizate sau a unei alte amânări, Orban a insistat: „e cert că le creștem, vedem cum o vom face atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului”.

El a precizat că majorarea alocațiilor presupune un efort bugetar de 6,3 miliarde de lei.

„Guvernul nu are bani de acasă și nu poate aduna bani din eter. (...) Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”, a afirmat șeful Guvernului, comentând că „nu există nicăieri în lume să dublezi alocarea alocațiilor de 2 ori într-un an”.De evoluția economică depinde și majorarea pensiilor. Întrebat dacă acestea vor crește cu 40% din septembrie Orban a răspuns: „nu e 100% asta”.

„Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o crește eco consolidată, să relansăm investițiile să îmbunătățim colectarea”, a completat el.

Șeful Guvernului a comentat că „PSD a făcut varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie și creând „o vraiște generalizată. Orban a precizat că impactul bugetar în privința creșterii pensiilor este de aproximativ 16 miliarde de lei în acest an, în 2021, în jur de 150 de miliarde, iar impactul pe 2022 duce spre 180 de miliarde.

„Vom crește pensiile cu siguranță, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung. Vom crește și alocațiile, vom încerca să asigurăm o creștere cât mai mare. (...) Sper să nu vină și o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economia românească”, a spus el.

Guvernul a decis în ultima ședință să amâne intrarea în vigoare până la 1 august a legii privind dublarea alocațiilor pentru copii.
Florin Cîțu: Susțin 100% declarațiile lui Orban. Dublarea alocațiilor nu a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare
​Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că susține 100% afirmațiile lui Ludovic Orban, conform cărora evoluția economiei va influența dinamica cheltuielilor cu asistența socială, precizând că dublarea alocațiilor nu a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare.

„Premierul României a făcut o declarație pe care o susțin 100%. Dinamica creșterilor cheltuielilor cu asistența socială este condiționată, ca în orice țară din lume, de evoluția economiei și a încasărilor la buget. Mai ales în situația României unde 2/3 din cheltuieli curente sunt salarii și asistență socială. În plus, dublarea alocațiilor, 7,5 miliarde lei, NU a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare - venituri mai mari decât cele bugetate și/sau reduceri de cheltuieli”, a argumentat ministrul, pe Facebook.

El acuză PSD că a introdus aceste amendamente fără să precizeze de unde vin banii. ”Am căutat sursă de finanțare. Nu am găsit-o. Nu există. Am făcut la fel pentru amendamentul introdus în Parlament care dublează alocațiile. Nici acolo nu am găsit sursă de finanțare. Iresponsabilitate maximă din partea socialiștilor care în disperarea de a-și salva imaginea sunt gata să arunce în aer România. Guvernarea PNL este una responsabilă. Venim cu soluții atât pe partea de cheltuieli (reorganizarea aparatului administrativ) cât și pe partea de venituri (informatizarea ANAF) pentru a repara mizeriile și populismele guvernărilor PSD din ultimii ani”, a mai spus ministrul.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

2 BRRR! / „Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5”

3 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

4 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

5 „Câinele turbat” despre Armata Rusiei: „Stupidă din punct de vedere operațional” și „incompetentă tactic”.