Pâinea, pastele sau cartofii, aliați în cura de slăbire. Medic: „Orice regim trebuie să conțină și puține glucide”

Pâinea, pastele sau cartofii, aliați în cura de slăbire. Medic: „Orice regim trebuie să conțină și puține glucide”

Se poate și să mănânci alimente despre care știm că „îngrașă”, precum paste, cartofi sau pâine, și să și slăbești, explică medicul Anca Roman. Vorbim, în schimb, de a consuma porțiile potrivite.

Glucidele sunt importante, inclusiv în cura de slăbire, spune medicul FOTO: Pixabay

Persoanele care vor să piardă kilograme, și care, de obicei, nu sunt la prima încercare, știu despre glucide că „îngrașă”, așa că de obicei le exclud total. Nu este tocmai atitudinea potrivită, explică, însă, medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Pavel, iar asta pentru că procesul de slăbire este unul de durată. Ce vom obține foarte curând eliminând glucidele complet va fi frustrare, pentru că mesele care conțin glucide cresc nivelul de serotonină mai mult decât felurile de mâncare bogate în proteină.

De foarte multe ori întâlnesc persoane în cabinet care atunci cand vor să „scape”de kilogramele în plus blamează glucidele și le exclud complet.

Trebuie să știm însa că mesele care conțin glucide (pâine integrală, paste integrale, cartofi, mămăliga, fructe - în cantitățile recomandate de medic) cresc nivelul de serotonină la nivel cerebral mai mult decât mesele bogate în proteine, reducând pofta pentru dulciuri și făcându-ne mai fericiți.

Orice regim pentru slabit trebuie să conțină și puține glucide pentru a fi mai ușor de respectat”, spune medicul, pe pagina sa de Facebook.

Glucidele reprezintă 55% din necesarul caloric zilnic

Glucidele sunt extrem de importante în alimentație, reprezentând 55% din necesarul caloric zilnic, spune medicul. Pentru un adult normoponderal, explică medicul, necesarul zilnic de glucide este de minimum 100 grame și un maxim de 300 - 400 grame. Evident, pentru persoanele care vor să scadă în greutate , numărul total de calorii trebuie redus, iar glucidele nu trebuie să depășească 50-100 grame pe zi, adica 4-6 porții de glucide pe zi, subliniază medicul.

Iată cât reprezintă o porție:

- 1 lipie mica = 140 calorii;

- 1 felie mare cu secara =70grame = 130 calorii;

- 1 baghetă cât palma = 50 grame =100 calorii;

- 3 crackers, 3 biscuiți expandați, 3 pesmeți = 90 calorii;

- 2 pumni de cereale integrale = 30 grame =100 calorii;

- 1 pumn musli = 30 grame = 120 calorii;

- 3 linguri de orez fiert/paste fierte = 40 grame =150 calorii;

- 1 felie mămăligă = 60 grame =190 calorii;

- 2 pumni de popcorn = 10 grame = 40 calorii;

- 1 pumn covrigei = 30 grame =100 calorii;

- 1 baton cereale = 100 calorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...