Pakistan: Familia șoferului ucis în același atac cu șeful talibanilor afgani a depus plângere împotriva SUA

Pakistan: Familia șoferului ucis în același atac cu șeful talibanilor afgani a depus plângere împotriva SUA

Familia șoferului ucis împreună cu șeful talibanilor afgani de un tir de dronă în sud-vestul Pakistanului a depus o plângere pentru crimă și terorism împotriva responsabililor americani, a informat duminică poliția locală, relatează AFP.

Mollahul Akhtar Mansour, șeful talibanilor afgani, a fost ucis la 21 mai de o lovitură de dronă în provincia pakistaneză Belucistan, o lovitură importantă pentru rebelii islamiști care desfășoară din 2001 o insurecție împotriva forțelor străine și naționale în Afganistan.

Responsabilii americani l-au numit "un alt combatant masculin" pe șoferul vehiculului în care circula mollahul Mansour atunci când a fost vizat de tirul dronei americane. Potrivit unor surse de securitate pakistaneze este vorba despre Mohammad Azam, care lucra pentru compania Al Habib din apropiere de Quetta, capitala Belucistanului.

"Responsabilii americani al căror nume nu-l cunosc și-au asumat responsabilitatea acestei lovituri aeriene în media. Cer ca să se facă dreptate și să se ia măsuri judiciare împotriva celor care sunt responsabili de moartea lui", a scris fratele șoferului, Mohammad Qasim, într-o plângere depusă la poliție în data de 25 mai și care a fost consultată de AFP duminică.

"Fratele meu era nevinovat. Era foarte sărac. Era singurul sprijin al unei familii cu patru copii mici", se mai menționează în document.

Poliția pakistaneză și responsabili locali au confirmat duminică pentru AFP faptul că plângerea familiei șoferului a fost depusă dar au refuzat să comenteze eventualele urmări posibile în acest dosar.

Din 2004, SUA au lansat sute de lovituri de drone în regiunile pakistaneze frontaliere cu Afganistanul, operațiuni condamnate de Pakistan ca atingeri aduse suveranității sale, chiar dacă documente făcute publice în ultimii ani fac referire la o colaborare pakistanezo-americană în numeroase astfel de cazuri.

Talibanii afgani l-au numit miercuri pe mollahul Haibatullah Akhundzada, un cleric discret dar respectat, pentru a-i succeda lui Mansour, al cărui adjunct era înainte de moartea acestuia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

2 Un colier uman?

3 O polițistă s-a împușcat în cap, în wc-ul unei gări din Mehedinți

4 De citit ce spune generalul Wesley K. Clark...

5 VIDEO Macron, cu ochii pe Rareș Bogdan după cererea sa privind România