Pakistan: Familia șoferului ucis în același atac cu șeful talibanilor afgani a depus plângere împotriva SUA

Pakistan: Familia șoferului ucis în același atac cu șeful talibanilor afgani a depus plângere împotriva SUA

Familia șoferului ucis împreună cu șeful talibanilor afgani de un tir de dronă în sud-vestul Pakistanului a depus o plângere pentru crimă și terorism împotriva responsabililor americani, a informat duminică poliția locală, relatează AFP.

Mollahul Akhtar Mansour, șeful talibanilor afgani, a fost ucis la 21 mai de o lovitură de dronă în provincia pakistaneză Belucistan, o lovitură importantă pentru rebelii islamiști care desfășoară din 2001 o insurecție împotriva forțelor străine și naționale în Afganistan.

Responsabilii americani l-au numit "un alt combatant masculin" pe șoferul vehiculului în care circula mollahul Mansour atunci când a fost vizat de tirul dronei americane. Potrivit unor surse de securitate pakistaneze este vorba despre Mohammad Azam, care lucra pentru compania Al Habib din apropiere de Quetta, capitala Belucistanului.

"Responsabilii americani al căror nume nu-l cunosc și-au asumat responsabilitatea acestei lovituri aeriene în media. Cer ca să se facă dreptate și să se ia măsuri judiciare împotriva celor care sunt responsabili de moartea lui", a scris fratele șoferului, Mohammad Qasim, într-o plângere depusă la poliție în data de 25 mai și care a fost consultată de AFP duminică.

"Fratele meu era nevinovat. Era foarte sărac. Era singurul sprijin al unei familii cu patru copii mici", se mai menționează în document.

Poliția pakistaneză și responsabili locali au confirmat duminică pentru AFP faptul că plângerea familiei șoferului a fost depusă dar au refuzat să comenteze eventualele urmări posibile în acest dosar.

Din 2004, SUA au lansat sute de lovituri de drone în regiunile pakistaneze frontaliere cu Afganistanul, operațiuni condamnate de Pakistan ca atingeri aduse suveranității sale, chiar dacă documente făcute publice în ultimii ani fac referire la o colaborare pakistanezo-americană în numeroase astfel de cazuri.

Talibanii afgani l-au numit miercuri pe mollahul Haibatullah Akhundzada, un cleric discret dar respectat, pentru a-i succeda lui Mansour, al cărui adjunct era înainte de moartea acestuia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

4 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București