Papa Francisc le oferă persoanelor pe care le primește în audiență poza unei bătrâne din Iași, care l-a impresionat mult în timpul vizitei în România

Papa Francisc le oferă persoanelor pe care le primește în audiență poza unei bătrâne din Iași, care l-a impresionat mult în timpul vizitei în România

Imaginea bunicii din Iași, întâlnită în timpul călătoriei în România în 2019, cu fața zâmbitoare și nepoţelul în brațe, a rămas impregnată atât de mult în memoria Suveranului Pontif, încât a cerut ca imaginea acesteia să fie printată în multe exemplare, scrie La Stampa, citată de Rador.

Rezultatul final fiind o poză color cartonată proiectată chiar de Pontif, pe care Jorge Mario Bergoglio o distribuie în aceste zile tuturor episcopilor, conducătorilor de dicastere, colaboratorilor și oaspeților primiți în timpul audienţelor cu public de la Palatul Apostolic. Un pro memoriam menit să scoată în evidenţă importanța relației dintre tineri și bătrâni.

Fotografia, publicată anul trecut de Vatican News și tipărită acum de Lev, înfățișează o femeie în vârstă zâmbitoare, cu capul acoperit cu un batic, care-şi ţine în braţe nepoţelul de câteva luni, înfofolit într-o salopetă albastră. În timp ce papamobilul trecea prin mulțime, cu ocazia întâlnirii cu tinerii și familiile, în Piața Palatului Culturii din Iași (1 iunie 2019), bunica a ridicat copilul deasupra barierelor pentru a i-l arăta Papei Francisc.

Pontiful a privit-o şi a fost înduioşat, sentiment pe care l-a mărturisit el însuși în discursul pe care l-a rostit câteva minute mai târziu în faţa tinerilor români: „Termin imediat, dar nu înainte de a vă povesti o experiență pe care am avut-o înainte, când intram în piață. Am văzut o femeie în vârstă, destul de bătrână, o bunică ţinându-i în braţe nepotul, să fi avut în jur de două luni, nu mai mult. Când am trecut, mi l-a arătat. Avea un zâmbet complice, ca şi cum ar fi vrut să-mi spună: „Uitaţi, acum pot visa!”. În acel moment m-am emoționat și nu am avut curajul să merg și s-o aduc aici, înainte voastră”, a spus Papa Bergoglio, lăsând la o parte textul cu discursul scris. Și adăugând: «De aceea vă spun. Bunicii visează momentul când nepoții vor merge înainte în viaţă, iar nepoții au curaj atunci când își iau rădăcinile de la bunici”.

Aceleași cuvinte sunt reluate pe spatele imaginii din carton dorite de Pontif. Conform informațiilor Vatican Insider, acesta ar fi fost şi motivul vizitei neaşteptate pe care Papa Francisc a făcut-o la sfârșitul lunii august la Editura Vaticanului, vizită menționată de site-ul specializat Il Sismografo.

Pe faţă, în schimb, este citată o frază a profetului Ioel: „După aceea, îmi voi revărsa duhul asupra fiecărui bărbat și fiii tăi și fiicele tale vor deveni profeți; bătrânii tăi vor avea vise, tinerii tăi vor avea viziuni (Gl 3,1) ». Este versetul pe care Papa Francisc îl amintește continuu în omiliile sau discursurile sale din timpul întâlnirilor cu tinerii, pentru a sublinia cât de importantă este, pentru prezentul și viitorul societății moderne, o relație sănătoasă între generațiile vechi și cele noi. O temă dragă pontifului argentinian care nu a ascuns niciodată legătura profundă cu bunica sa Rosa, care, așa cum a mărturisit în mai multe rânduri, a avut un rol fundamental în creșterea sa spirituală.

O altă frază care l-a impresionat mult pe Papa Francisc, pe care a citat-o ​​în conferința de presă din timpul zborului de întoarcere din România, îi aparţine muzicianul Gustav Mahler, care obişnuia să spună că „Tradiția nu înseamnă cultivarea cenușii, ci conservarea focului”. Întrebat de jurnaliști despre relația cu predecesorul său Benedict al XVI-lea, Papa și-a amintit și de bunica româncă : „Sunt fericit, pentru că la Iași am făcut referire la bunica respectivă cu nepoţelul ei nou-născut în braţe, a fost un gest de „complicitate”, și cu acei ochi… În acel moment, am fost atât de emoționat încât nu am reacționat, iar apoi papamobilul şi-a continuat drumul; pe scurt, aș fi putut să-i spun acestei bunici să vină în faţă… Și atunci i-am spus Domnului Iisus: „Este o durere, dar tu ești capabil să o rezolvi”. Și bunul nostru Francesco (Sforza, fotograful oficial al Papei, ed.), când a văzut comunicarea din privire pe care am avut-o cu acea femeie, a făcut fotografia, iar acum este publică: am văzut-o în această după-amiază pe Vatican Insider . Această întâlnire [între vârstnici și tineri] este importantă».

Nu este prima dată când Papa tipărește un pliant ca memorandum al unor chestiuni care îi sunt aproape de inimă. În timpul zborului pentru călătoria apostolică în Chile, în ianuarie 2018, Bergoglio i-a pus pe jurnaliști să distribuie în avion imaginea copilului din Nagasaki, care-l purta pe umeri pe fratele său mai mic care a murit în timpul bombardamentului atomic. O fotografie crudă, făcută de americanul Joseph Roger O’Donnell, prin care Papa lansase un avertisment împotriva oricărui conflict, în special a „celui de-al treilea război mondial fragmentat”, care supără lumea de azi.

Sursa:  La Stampa


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale