Papa reformează Ordinul Cavalerilor de Malta. Cerința pentru originea nobiliară pentru funcții de conducere este abolită

Papa reformează Ordinul Cavalerilor de Malta. Cerința pentru originea nobiliară pentru funcții de conducere este abolită

Papa Francisc a demis sâmbătă conducerea Cavalerilor de Malta, ordin religios catolic şi organizaţie umanitară, şi a instalat un guvern provizoriu înaintea alegerilor pentru un nou Mare Maestru. Noua constituție desființează norma de admitere doar a nobilimii în rândurile guvernului, precum și tradiția alegerii pe viață a Marilor Maeștri.

Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar al Maltei, în audiență la Papă FOTO Profimedia

Schimbarea, realizată în urma unui decret papal, survine după cinci ani de dezbateri dure în interiorul ordinului între membri din conducerea vechii gărzi a Vaticanului cu privire la o nouă constituţie, pe care unii o consideră un instrument de slăbire a suveranităţii statului papal, informează Reuters.

Organizaţia, al cărui nume oficial este Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta, a fost înfiinţat în Ierusalim cu aproape o mie de ani în urmă, cu menirea de a asigura ajutor medical pelerinilor în Ţara Sfântă. Cu un buget de mai multe milioane de dolari, 13.500 de membri, 95.000 de voluntari şi 52.000 de membri ai personalului medical, Cavalerii de Malta administrează tabere de refugiaţi, centre de tratament pentru dependenţii de droguri, programe de asistenţă umanitară după dezastre naturale şi clinici din lumea întreagă. Ordinul a fost implicat activ în sprijinirea refugiaţilor ucraineni după invazia Rusiei în Ucraina.

Nu are un teritoriu real în afară de un palat și birouri în Roma și un fort în Malta, dar este recunoscut ca o entitate juridică suverană cu propriile pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare.

Ordinul de Malta are relații diplomatice cu 110 țări și statut de observator permanent la ONU, ceea ce îi permite să acționeze ca o parte neutră în eforturile de ajutor în zonele de război.

Cardinalul Silvano Tomasi, delegatul special al Papei pe lângă Ordin, a declarat reporterilor, la o întâlnire cu câțiva membri ai guvernului interimar, că noua constituție nu îi va slăbi suveranitatea internațională.

Dar, ca ordin religios, ar fi trebuit să rămână sub auspiciile Vaticanului, a spus cardinalul Gianfranco Ghirlanda, membru al grupului de lucru care a elaborat noua constituție aprobată sâmbătă de papă.

Papa Francisc a convocat un congres general extraordinar pe 25 ianuarie pentru a începe procesul de alegere a unui nou Mare Maestru (titlul și funcția de șef al ordinului catolic al cavalerilor și călugărilor - n.red.). Ultimul, italianul Giacomo Dalla Torre, a murit în aprilie.

Sperăm că acest lucru va restabili unitatea și va spori capacitatea Ordinului de Malta de a sluji pe cei săraci și pe cei bolnavi”, a spus Tomasi.

Un nou Mare Maestru este de așteptat să fie ales până în martie. Conform constituției anterioare, înalții cavaleri și Marele Maestru trebuiau să aibă origini nobiliare. Acest lucru, potrivit reformatorilor, i-a exclus, cu excepția câtorva europeni, aproape pe toți de la îndeplinirea unor roluri de conducere .

Noua constituție desființează domnia nobilimii, precum și tradiția alegerii pe viață a marilor maeștri.

"Va fi mai democratic. Problema nobilimii a trecut acum pe bancheta din spate", a spus Tomasi.

Viitorii Mari Maeștri vor fi aleși pentru un mandat de 10 ani, care poate fi reînnoit o singură dată și trebuie să se pensioneze la vârsta de 85 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...