Parlamentare2020/Gelu Duminică: Nu cred că această campanie se va deosebi cu ceva; o să avem din nou o antagonizare a clasei politice

Parlamentare2020/Gelu Duminică: Nu cred că această campanie se va deosebi cu ceva; o să avem din nou o antagonizare a clasei politice

Campania pentru alegerile parlamentare nu se va deosebi cu nimic faţă de cele cu care am fost obişnuiţi, partidele marşând pe cunoscuta antagonizare a clasei politice, consideră sociologul Gelu Duminică.

"Nu cred că această campanie se va deosebi cu ceva faţă de cele cu care am fost obişnuiţi. Nu cred că vor fi dezbateri foarte multe pe platformele politice, pe ceea ce se propune cu adevărat. Cred că va fi, mai degrabă, un, din nou, 'votaţi-mă pe mine, că sunt mai puţin rău decât celălalt şi nu îl votaţi pe ăla că e răul suprem', mesaje cu care tot am fost obişnuiţi în ultima perioadă. O să avem din nou o antagonizare a clasei politice, care nu este o noutate, a votantului român, care nu este o noutate şi care, cu siguranţă, poate conduce şi către surprize. Din perspectiva prezenţei, însă, personal, nu aş paria pe o prezenţă mai mare decât am avut la nivel local", a declarat Gelu Duminică, pentru AGERPRES.

El a spus că teme precum sănătatea, pandemia de coronavirus "vor fi tratate într-un mod populist".

"Nu cred că, în momentul de faţă, cineva are măsurile miraculoase... Din nou vom fi trataţi, ca de fiecare dată, cu zahăr şi cu miere, dar e foarte probabil, ca, după aceea, să ni se servească, aşa, şi puţin pelin. Pentru că, din păcate, veninul pe care l-am introdus în economia şi în societatea românească în ultimii ani, prin măsurile populiste care au fost luate, trebuie să aibă parte şi de un antidot, astfel încât pacientul - ţara aceasta - să nu moară. Cred însă că partidul aflat la guvernare se va feri să pronunţe cu adevărat măsurile pe care le va lua în cazul în care va câştiga, pentru că, repet, din punctul meu de vedere, oricine va veni la guvernare va trebui să ia măsuri dure, de genul regândirea sistemului de pensionare şi a sistemului de creştere a alocaţiilor, pentru simplul motiv că toată criza aceasta medicală va genera şi o criză financiară şi economică. Iar România trebuie să facă faţă în condiţiile în care are un buget care nu stă bine absolut deloc şi care va sta şi mai prost în condiţiile în care acele măriri vor fi cu adevărat realizate", a arătat Gelu Duminică.

Sociologul consideră că "încă este prea devreme" să fie date estimări pentru prezenţa la vot. "Nu ştim ce se va întâmpla în luna decembrie, însă, dacă e să ne uităm la ce se întâmplă în momentul de faţă, e foarte probabil ca prezenţa să fie mai mică decât la locale, pentru simplul motiv că teama este mult mai mare, plus mobilizarea de către structura locală posibil să fie puţin mai mică decât ce s-a întâmplat la nivel local, unde structurile locale aveau şi interesul propriu".

Întrebat dacă se "hazardează" la un rezultat al viitoarelor alegeri parlamentare, el a susţinut că, exceptând o creştere la peste 10.000 a numărului de îmbolnăviri pe care România îl are, nu crede că vor fi surprize majore, "pentru simplul motiv că fiecare partid şi-a securizat destul de bine, până în momentul de faţă, ceea ce putea să securizeze".

"PSD foarte probabil să fluctueze un pic, în jos sau în sus, faţă de ceea ce sondajele dau, ca şi USR. Repet: nu cred că vor fi surprize mari dacă ceva nu se întâmplă în luna asta jumate de acum înainte. Pentru că totuşi mai avem o lună. Multe se pot schimba, multe lucruri pot ţine de modul în care se gestionează numărul de îmbolnăviri pe care România îl are. Dacă ajungem, Doamne fereşte, la un peste 10.000, atunci lucrul acesta se va simţi şi electoral împotriva PNL", a mai spus Gelu Duminică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria