Parlamentul European: Natahalie Loiseau renunţă să mai vizeze preşedinţia grupului 'Renew Europe', conform anturajului său

Parlamentul European: Natahalie Loiseau renunţă să mai vizeze preşedinţia grupului 'Renew Europe', conform anturajului său

Nathalie Loiseau, lidera eurodeputaţilor francezi pro-Macron, a renunţat să mai ţintească preşedinţia grupului politic 'Renew Europe' ('Înnoim Europa'), care va reuni forţe politice de centru în Parlamentul European, transmite AFP, citând surse din anturajul său.

Această retragere survine în urma nemulţumirilor provocate de criticile aprinse ale eurodeputatei franceze la adresa aliaţilor săi europeni.

Nathalie Loiseau 'a făcut o alegere de responsabilitate pentru a se asigura că delegaţia ''Renaissance'' va obţine posturile care îi vor permite să aibă cea mai mare influenţă', a explicat pentru AFP un membru al echipei sale.

Obţinerea preşedinţiei grupului ar fi necesitat, în fapt, renunţarea la alte funcţii importante, precum preşedinţiile unor comisii din noul parlament, a cărui şedinţă de constituire va avea loc pe 2 iulie.

Cei 21 de deputaţi francezi aleşi în mai în Parlamentul European pe lista 'Renaissance' ('Renaşterea') formează cea mai mare delegaţie din cadrul viitorului grup politic 'Renew Europe', în care vizează să joace rolurile cele mai importante.

Grupul a fost creat pe fundamentele celui al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), va avea peste 100 de membri şi va fi cel de-al treilea ca mărime, după cel al Partidului Popular European (PPE) şi cel al social-democraţilor (S&D).

Intenţia lui Nathalie Loiseau de a prelua preşedinţia grupului a întâmpinat însă şi mai multă rezistenţă din partea altor delegaţii după ce în presă au apărut declaraţiile făcute de fostul ministru francez 'off the record' unor jurnalişti la Bruxelles.

Criticile sale faţă de candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, calificat drept 'ectoplasmă', dar mai ales faţă de membri ai ALDE, nu erau destinate publicării.

Ele au fost însă relatate de cotidianul belgian Le Soir, apoi şi în alte publicaţii, suscitând o controversă.

Într-un mesaj adresat colegilor săi şi văzut de AFP, Nathalie Loiseau afirmă că 'nu recunoaşte' declaraţiile ce îi sunt atribuite şi în care spunea că 'totul este de făcut' în acest grup obişnuit să joace roluri secundare în PE.

Anturajul lui Nathalie Loiseau a apreciat că decizia eurodeputatei nu a fost determinată de reacţiile declanşate, dar că 'acest lucru nu a făcut situaţia mai uşoară'.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

2 Avertismentul profesorului Virgil Păunescu în legătură cu vaccinurile

3 Așa o fi?

4 VIDEO Pentagonul mută un arsenal ultramodern în Europa / Replica SUA la manevrele ruşilor din Marea Neagră

5 Elena Băsescu, într-o ținută de „doar” 6500 de euro. Bine, a coborât dintr-un X6 care sare de 100.000!