Patru ani și jumătate de închisoare cu executare pentru un german care s-a alăturat Statului Islamic în Siria

Patru ani și jumătate de închisoare cu executare pentru un german care s-a alăturat Statului Islamic în Siria

Un german convertit la islam a fost condamnat vineri la patru ani și jumătate de închisoare cu executare pentru că s-a alăturat unei unități a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria între 2013 și 2014, relatează AFP.

Nils Donath, 25 de ani, născut la Dinslaken-Lohberg, în nordul regiunii Ruhr, s-a convertit la islam în vara lui 2011 după o viață de mic delincvent și de 'fumător de jointuri' , după cum a relatat chiar el în cadrul audierii la un tribunal din Düsseldorf în ianuarie, recunoscând că "a alunecat direct pe panta radicalismului".

Conform rechizitoriului, în 2013 s-a alăturat unei organizații jihadiste denumite 'Brigada Lohberger' și a plecat în luna octombrie a aceluiași an în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

Acolo, el a făcut parte din 'trupele de asalt' ale organizației islamiste, însărcinate mai exact cu urmărirea dezertorilor.

Gruparea SI îi amenință pe luptătorii care dezertează că "vor fi torturați până vor muri", a povestit el în cadrul procesului. Tânărul s-a îndepărtat apoi de SI și s-a întors în Germania, unde a fost arestat în 2015.

Potrivit serviciilor germane de informații interne, circa 740 de persoane au părăsit în total Germania pentru a se alătura unor grupări jihadiste precum Statul Islamic în Siria sau Irak. O treime dintre ei s-au întors, iar alți 120 ar fi fost uciși.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși