Pelerinii care vor merge la Mecca vor purta o brățară electronică (presa)

Pelerinii care vor merge la Mecca vor purta o brățară electronică (presa)

Musulmanii care vor călători în acest an în pelerinaj la Mecca vor fi solicitați să poarte o brățară electronică de securitate după confuzia creată în urma busculadei soldate cu morți în hagialâcul de anul trecut, a informat vineri presa saudită, citată de agenția France Presse (AFP).

Recurgerea la această tehnologie va ajuta autoritățile saudite să trateze pelerinii și să-i 'identifice', potrivit cotidianelor 'Arab News' și 'Saudi Gazette'.

La 24 septembrie 2015, în timpul ultimului pelerinaj la Mecca, o busculadă gigantică a dus la pierderea vieților a cel puțin 2.297 de credincioși, potrivit datelor compilate din bilanțurile furnizate de guvernele străine. Pentru multe dintre victime au existat dificultăți în a fi identificate. Autoritățile saudite au consemnat în bilanțul lor oficial 769 morți în această busculadă, cel mai tragic eveniment din istoria pelerinajelor.

Sutelor de mii de credincioși așteptați în Arabia Saudită în septembrie li se va cere să poarte această brățară care va fi rezistentă la apă, va avea atașat un sistem de urmărire prin GPS și va conține informații personale și medicale, potrivit presei locale.

Printre datele stocate, cotidianul 'Arab News' le citează pe cele cu privire la intrarea pelerinilor în regat, numărul lor de vize, adresa și numărul pașaportului.

Prințul moștenitor Mohammed bin Nayef, ministru de Interne, care prezidează comisia pentru pelerinaj, a ordonat o anchetă cu privire la busculada de anul trecut ale cărei rezultate nu au fost încă făcute publice.

Pentru a spori securitatea la Mecca, peste 800 de camere de supraveghere au fost instalate în jurul Marii Moschei, locul cel mai sacru al Islamului, potrivit cotidianului 'Saudi Gazette' citat de AFP.

Milioane de credincioși se adună în fiecare an în Arabia Saudită pentru ritualurile marelui pelerinaj, dar și în pelerinaje mici numite 'umra' (vizitarea orașului Mecca în orice moment al anului, fără a avea loc o adunare pe Câmpia 'Arafat').

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut