Pentagonul descoperă ceea ce este probabil a fi un balon spion chinez, în nordul SUA

Pentagonul descoperă ceea ce este probabil a fi un balon spion chinez, în nordul SUA

Washingtonul a anunțat adoptarea unor măsuri de protecție împotriva colectării de informații importante.

Foto: Arhiva Adevărul

În ultimele zile, SUA au urmărit ceea ce se crede a fi un balon de recunoaștere chinez în partea de nord a țări, a transmis joi compania de televiziune NBC , citându-l pe secretarul de presă al Pentagonului, generalul US Air Force Patrick Ryder.

Guvernul Statelor Unite a identificat și urmărește un balon de recunoaștere la mare altitudine, deasupra continentului american”, a spus el. „Îl monitorizăm îndeaproape”, a spus purtătorul de cuvânt, menționând că „imediat după descoperirea balonului, autoritățile americane au luat măsuri de protecție împotriva colectării de informații importante”.

Potrivit surselor companiei de televiziune, guvernul SUA este „sigur că balonul aparține Chinei” și a trimis o solicitare corespunzătoare autorităților chineze „printr-o varietate de canale atât în ​​SUA, cât și în Beijing”. Balonul stratosferic, conform reprezentanților Pentagonului, a fost văzut miercurea trecută deasupra orașului Billings (Montana), unde a sosit, probabil din Insulele Aleutine, zburând deasupra teritoriului Canadei. După cum a subliniat o sursă NBC din rândul oficialilor de rang înalt al Pentagonului, balonul de recunoaștere se află încă deasupra teritoriului Statelor Unite, locația lui exactă ne fiind însă indicată.

NBC notează că, miercuri, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut o întâlnire cu participarea președintelui șefilor de stat major al Forțelor Armate ale SUA (AF), generalul Mark Milley și a șefului Comandamentului de Nord al SUA, generalul Glenn VanHerke, care deține și postul de șef al Comandamentului Comun de Apărare Aerospațială Nord-American. La întâlnire, potrivit NBC, s-a pus întrebarea ce fel de amenințare ar putea reprezenta „balonul stratosferic chinez”, precum și eventualele măsuri de represalii. În urma întâlnirii, s-a decis „să nu-l eliminăm cinetic” din cauza posibilelor riscuri pentru oameni. În aceeași zi, reprezentanții departamentului american de apărare au oferit posibile opțiuni de răspuns președintelui Joe Biden, indică firma de televiziune.

Sursele NBC notează că, în legătură cu detectarea balonului de recunoaștere, au decolat, mai multe avioane inclusiv avioanele de luptă F-22 Raptor de generația a cincea, precum și o aeronavă de avertizare timpurie AWACS. Compania de televiziune subliniază că, datorită altitudinii balonului, acesta nu reprezintă o amenințare pentru aviația civilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...