Pentagonul va testa interceptarea unei rachete intercontinentale

Pentagonul va testa interceptarea unei rachete intercontinentale

Pentagonul va testa săptămâna viitoare interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, tipul de rachetă cu care Coreea de Nord caută să se doteze, relatează AFP.

Testul este programat pentru marți, a informat vineri Missile Defense Agency, din subordinea Pentagonului.

Testul va implica lansarea unei rachete de tip intercontinental din Insulele Marshall, în Oceanul Pacific. Această rachetă țintă va trebui să fie oprită de o rachetă interceptoare trasă de la baza Vandenberg din California a US Air Force.

Testul trebuie să permită măsurarea eficienței sistemului de apărare antirachetă împotriva rachetelor intercontinentale.

Ultimul test, din 2014, a fost reușit, dar precedentele trei au eșuat.

Potrivit Pentagonului, interceptarea unei rachete intercontinentale este un proces extrem de complex care se traduce prin a opri o mine cu o altă minge.

Sistemul se bazează pe radare și alți senzori repartizați în lumea întreagă și pe sateliți pentru a detecta tirurile de rachetă inamice. Apoi o rachetă interceptoare distruge racheta țintă în spațiu, prin forța energiei sale cinetice.

Coreea de Nord și-a înmulțit în ultima vreme testele balistice pentru a ajunge să se doteze cu o rachetă nucleară intercontinentală capabilă să lovească Statele Unite.

Experții sunt de părere că ar putea realiza acest lucru în câțiva ani.

Rachetele interceptoare ale rachetelor intercontinentale, aflate la baze din Alaska și California, sunt o marfă rară și costisitoare pentru Pentagon.

Numărul era 36 la sfârșitul lui 2016 și urmează să crească la 44 până în decembrie 2017, potrivit datelor centrului de studii CSIS de la Washington.

Aceste interceptoare oferă o apărare limitată împotriva rachetelor cu rază lungă de acțiune ale Coreii de Nord și posibil ale Iranului. Sunt însă reduse numeric pentru a contracara rachetele ce ar fi lansate în cazul unui război nuclear cu mari puteri ca Rusia și China.

La instalarea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a promis să investească în rachetele antibalistice pentru a contracara amenințările nord-coreene și iraniene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...