Percheziții în Capitală și 14 județe, într-un caz de evaziune fiscală cu prejudiciu de 16 milioane euro

Percheziții în Capitală și 14 județe, într-un caz de evaziune fiscală cu prejudiciu de 16 milioane euro

Procurorii DIICOT au efectuat 51 de percheziții pe raza județelor Neamț, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara și Maramureș și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2012 — 2015, inculpații George și Vasile Trifan au inițiat un grup infracțional specializat în construcția unor scheme infracționale complexe, pentru obținerea de beneficii materiale importante. Grupul infracțional a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuși a numeroase societăți comerciale, care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesați a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri ori prestarea unor servicii de valoare foarte mare.

S-a reținut că emiterea respectivelor facturi a servit atât diminuării în mod ilicit a bazei impozabile și implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe și impozite, cât mai ales creării unei aparente justificări a virării în conturile societăților comerciale folosite a unor sume importante de bani.

Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar de către membrii grupării, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realității (de exemplu restituire împrumut acordat de administrator societății comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul "achiziții materiale", fără ca ulterior să fie prezentate unității bancare documentele justificative cu privire la așa-zisele achiziții.

O a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiași societăți comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupării este de aproximativ 16 milioane euro.

În acest dosar, procurorii DIICOT — Biroul Teritorial Neamț i-au reținut pe inculpații Mihai Stan, Mihai Toma, George Eugen Cristian, Bușe Paul, Vlasă Ionuț Ciprian, Horpos Alexandru, Misăilă Gheorghe Dan, George și Vasile Trifan, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.

Ulterior, instanța de judecată a dispus ca aceștia să fie cercetați în libertate sub control judiciar.

La instrumentarea dosarului, procurorii au beneficiat de sprijinul SCCO Neamț, DGA, IPJ — SICE Neamț, iar la punerea în executare a mandatelor și executarea perchezițiilor de sprijinul BCCO Bacău, BCCO București, SCCO Ilfov, SCCO Giurgiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...