Percheziții în Republica Moldova. Procurori : Se pregăteau pentru destabilizarea protestelor

Percheziții în Republica Moldova. Procurori : Se pregăteau pentru destabilizarea protestelor

Opt reprezentanți ai partidului Șor, condus de Ilan Șor, cercetat în dosarul fraudei bancare și fugit în Israel, care a organizat în ultima perioadă proteste anti-guvernamentale la Chișinău, au fost reținuți pentru că ar fi pus la cale dezordini în masă. Formațiunea neagă acuzațiile.

Reprezentanții partidului Șor ar fi pus la cale dezordini în masă în Republica Moldova FOTO Arhivă

În dimineața zilei de vineri, procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și polițiștii au descins concomitent în mai multe localități din țara vecină, precum municipiile Chișinău, Bălți și Ungheni. Descinderile s-au soldat cu reținerea suspecților, dar și ridicarea a 380 de mii de lei moldovenești, echivalentul a peste 99 de mii de lei românești.

,,Oamenii legii au temei să bănuiască că banii ridicați au fost acumulați din activități ilicite. Aceștia ar fi urmat să fie folosiți pentru recrutarea, organizarea, transportarea și remunerarea persoanelor instigate spre implementarea acțiunilor de dezordine în masă.Suplimentar, printre cele ridicate la percheziții sunt și înscrisuri de ciornă cu liste de persoane care conțin contacte telefonice, inclusiv anumite sume indicate, care se prezumă a fi sume bănești achitate în scopul înfăptuirii infracțiunii cercetate”, au anunțat autoritățile.

Ele mai susțin că încătușații ar fi pregătit dezordini în masă în perioada 18 septembrie -16 octombrie.

,,Au fost ridicate înscrisuri care relevă crearea unor pseudo autorităti menite să uzurpeze puterea de stat, probe care urmează să fie analizate și apreciate coreapunzător. Cele opt persoane bănuite, dintre care două femei, au vârstele cuprinse între 23 și 41 ani și sunt domiciliate în municipiile Bălți, Chișinău și raioanele Drochia și Ungheni. Acestea sunt cercetate pentru faptul că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi întreprins acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău, a mai multor persoane, în special, tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități”, mai notează acestea.

Tinerii ar fi fost cooptați ca să opună rezistență forțelor de ordine, care vor asigura ordinea publică în timpul manifestațiilor.

,,În principal, aceștia ar fi fost cooptați în vederea opunerii rezistenței violente față de oamenii legii care asigură ordinea publică, la manifestațiile preconizate în perioada imediat următoare.Mai mult, printre bănuiți se regăsesc și persoane care aveau și rolul de identificare a angajaților din poliție, care asigurau ordinea publică la proteste, pentru ca să-i intimideze și discrediteze. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări”, au completat acuzatorii.

Reprezentanții partidului Șor susțin că dosarul penal privind dezordinile în masă este unul fabricat.

,,În condițiile în care au văzut că așa-numitul dosar al finanțării ilegale împotriva Partidului „ȘOR”, fabricat la comanda directă a Maiei Sandu, nu dă rezultate, iar protestele capătă o amploare din ce în ce mai mare, guvernarea criminală a decis să schimbe capetele de acuzare. Prin urmare, au fabricat, peste noapte, un nou dosar și anume „pentru pregătirea dezordinilor în masă”. „Dezordini în masă” sunt, în accepția lor, protestele pașnice și legale, care au loc în Chișinău și la care cetățenii Republicii Moldova își exprimă public nemulțumirea față de modul dezastruos în care PAS guvernează țara”, au anunțat prin intermediul unui comunicat de presă.

Reprezentanții Președinției și cei ai PAS nu au venit deocamdată cu o reacție.

Între timp, investigațiile continuă, în vederea stabilirii și altor persoane implicate în acest caz. Dacă vor fi deferite justiției, acestea riscă să fie private de libertate pe un termen de până la opt ani, potrivit Codului Penal al Republicii Moldova.

Anterior, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. Verificările au fost urmate de reținerea mai multor persoane, dar și ridicarea a milioane de lei moldovenești.

Ulterior, liderul formațiunii, Ilan Șor, cercetat penal în dosarul fraudei bancare, a recunoscut că a oferit bani pentru protestele anti-guvernamentale din ultima perioadă din capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro