Pericolul extrem din banalul Paracetamol. Supradoza duce la transplant de ficat și chiar deces

Pericolul extrem din banalul Paracetamol. Supradoza duce la transplant de ficat și chiar deces

O femeie din Galați, mamă a patru copii, a fost salvată ca prin minune de medicii ieșeni, după ce a luat o decizie care o putea costa viața. Aceasta a fost transportată la spital în comă, cu insuficiență hepatică severă și a avut nevoie, de urgență, de transplant de ficat.

Intervenție de transplant SURSĂ Shutterstock

Conform cadrelor medicale, starea Florentinei s-a agravat extrem de rapid, după ce a luat, fără recomandare, o doză mare de paracetamol. Ea nu știa că are probleme cu ficatul, iar tratementul pe care l-a luat i-a agravat starea.

Doar o minune o putea salva

Femeia, în vârstă de 33 de ani, mamă a patru copii, era acasă în momentul în care a început să se simtă foarte rău. Ea nu știa că are probleme medicale grave, fiind vorba despre o hepatită B mai veche. Astfel, ficatul ei era extrem de afectat.

Ea a luat mai multe pastile de paracetamol, crezând că este răcită, acesta fiind un medicament care se metabolizează în organul afectat.

Transportată inițial la spitalul din Tecuci, medicii au decis ca ea să fie transferată de urgență la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, în 28 martie 2024, când a intrat în comă. A fost dusă direct la Terapie Intensivă, unde medicii au efectuat mai multe investigații și au aflat că pacienta se confruntă cu insuficiență hepatică severă.

Pacienta în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Iași, de la Tecuci. Aceasta prezenta insuficiență hepatică acută și pe fond viral şi pe fondul unei administrări mult prea mari de paracetamol. Pacienta era și însărcinată, cu un avort declanșat. Este posibil ca și acel cumul de medicamente să fi contribuit la insuficiența hepatică”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatoar al Centrului Regional de Transplant Iași.

Salvarea ei a venit din București

În aceste condiții, singura șansă a tinerei era un transplant de ficat, cât mai urgent.

Medicii ieșeni au intrat în alertă și au căutat, de urgență, un potențial donator. Ei au reușit să identifice un donator, prin sistemul național de alertă. Norocul pacientei din Galați a venit din București, unde a fost identificat un donator compatibil, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 56 de ani, aflată în moarte cerebrală.

În acel moment s-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel naţional și coorponatorul de transplant. A identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă în moarte cerebrală, aflată la Spitalul Universitar București”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Starea ei s-a înrăutățit de la o zi la alta

Mama femeii în vârstă de 33 de ani a vorbit despre cum s-a simțit fiica ei în ultima săptămână. Aceasta a dezvăluit că boala ei a evoluat rapid și că cei patru copii au trecut prin momente cumplite.

În ultima săptămână a început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. Am plecat noi cu ea, pe drum deja a început să fie inactivă, doar se uita și atât. Și era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând”, a povestit Maricica Iancu, mama pacientei din Galați.

Florentina a avut noroc, în ultima clipă. Alți români însă, care au înghițit Paracetamol fără să țină cont de indicațiile din prospect, au murit, fiind consemnate numeroase cazuri în ultimii ani.

Nevoia de donatori cadaverici, subliniată încă o dată

Donatorii cadaverici sunt o componentă importantă a programului de transplant, transmit cadrele medicale. Astfel, doctorii fac apel la populație și îi îndeamnă pe oameni să înțeleagă acest lucru și să accepte să salveze viețile celor aflați la nevoie.

Fără acest element, programul de transplant are de suferit. Este un lucru pe care dorim să-l punctăm în continuare. Viaţa pacienţilor depinde de acest gest. Este important ca aparținătorii să accepte și să își dea acordul pentru prelevare atunci când vine o solicitare din partea coordonatorilor regionali. Este important ca persoanele în cauză să înțeleagă că prin acest gest post salva viața pacienților“, a precizat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog din Iași.

Românii, adepții automedicației

Cadrele medicale cunosc faptul că românii sunt adepții automedicației și că, de multe ori, își culeg informațiile de la alte persoane sau de pe internet. Astfel, specialiștii trag un semnal de alarmă în rândul populației și îi îndeamnă pe români să fie foarte atenți la acest lucru, deoarece efectele pot fi letale .

Mare atenție la automedicație! Câteva comprimate, aparent banale, pot fi letale. Românii sunt mari consumatori de medicamente luate după ureche. Când ne hotărâm să luăm medicamente, trebuie să ne întrebăm dacă chiar avem nevoie de ele, dacă se potrivesc cu problema noastră. Nu trebuie să ascultăm sfaturile vecinilor, să ne uităm pe internet sau să ne informăm din alte surse. Trebuie să apelăm la medici“, atrage atenția dr. Tudor Ciuhodaru.

Doctorul spune că Paracetamolul dă cele mai multe efecte secundare și efecte letale în Statele Unite ale Americii, de exemplu. „Oamenii trebuie să știe că există potențial letal. Trebuie să ne gândim la medicamente ca la o substanță chimică cu potențial letal, dacă nu este administrată cum trebuie. În momentul în care vorbim despre o supradoză cu paracetamol, trebuie să mergem de urgență la spital”, precizează dr. Ciuhodaru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?