Pericolul mesei îmbelșugate de Paști. Un medic avertizează asupra celei mai dăunătoare combinații de alimente

Pericolul mesei îmbelșugate de Paști. Un medic avertizează asupra celei mai dăunătoare combinații de alimente

O masă îmbelșugată ne poate trimite la spital dacă nu vom mânca cumpătat. Există feluri de mâncare greu digerabile, dar rău ne poate face și asocierea anumitor alimente. Medicii ne atrag atenția și în privința tentației de a întrerupe tratamentul bolilor cronice în perioada sărbătorilor.

Cumpătarea trebuie să fie regula la masa de Paște FOTO: Shutterstock

Medicii din spitale deja se pregătesc ca în primele zile după Paște să întâmpine un val de pacienți cu afecțiuni cronice decompensate. Se așteaptă, de asemenea, la episoade acute pe care pacienții le-ar putea trăi chiar și pentru prima dată din cauza abuzului alimentar.

Friptura de miel, gustoasă dar periculoasă

Unul dintre semnalele pe care medicul primar nefrolog Emilian Postelnicu, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, le trage se referă la consumul de carne de miel sau de vițel, care poate genera o criză de gută. Sunt în pericol cei cu acid uric crescut, asta dacă pacienții se investighează și își știu problema. Ceilalți pot fi luați brusc prin surprindere în urma consumului de carne de miel care este foarte bogată în purine.

„Precursorii acestei substanțe - acid uric - sunt purinele și purinele se găsesc cu precădere în carnea de animal tânăr. Miei, viței, tot ce înseamnă animal neajuns încă la maturitate. Semne și simptome nu sunt prea specifice preclinic, devin clinice în momentul când apar durerile la puseul de gută. Pe mulți îi iau pe nepregătite”, spune medicul.

Într-o astfel de criză pacienții ajung la Urgențe, pentru că durerea este foarte greu de suportat.

„Are ceva foarte interesant acest puseu de gută: de obicei, apare pe la ora 3,00 – 4,00 dimineața și apare la degetul mare de la picior, este ceva caracteristic puseului de gută. Apare ca un fulger pe cer senin, o durere atroce, atât de puternică este încât descriu pacienții că nu suportă nici măcar cearceaful în acele momente”, explică medicul.

Contrar a ceea ce se crede, carnea de miel nu este o carne „ușoară” și ea ar trebui evitată sau înlocuită cu o carne de oaie sau berbecuț.

„În discuțiile pe care le-am avut am încercat să demitizez un pic carnea de oaie sau de miel despre care se spune că este foarte ușoară. Nu este nici pe departe. Este cel mai greu de digerat dintre toate cărnurile pe care le consumăm noi de rutină. Este greu digerabilă, nu suntem prea bine adaptați la ea și în general dă destul de multe probleme. Carnea de animal matur este mai ușor digerabilă, datorită lipsei de purine prezintă mult mai puține riscuri”, a mai precizat medicul Emilian Postelnicu.

Dulciurile, și mai periculoase mâncate imediat după friptură

Un alt pericol de pe masa de Paște este asocierea de dulciuri cu alimentele grase, consumate la aceeași masă. Dacă mâncăm și desert, și un preparat cu grăsimi (friptură, sarmale etc.), organismul va prioritiza prelucrarea, metabolizând mai întâi preparatul dulce și depunând grăsimile. Astfel apare, explică medicul, boala ficatului gras.

„În ultimul timp face ravagii. Nu avem hepatite date de virus câte avem date de acest consum de zahăr” , a adăugat medicul.

Pentru a evita astfel de probleme, ar trebui să începem masa cu un fel bogat în fibre și cu indice glicemic mic. Să mâncăm mai întâi salate, supe cremă sau ciorbe.

„Fiind voluminoase și puțin calorice ocupă mare parte din stomac și după aceea nu mai avem aceeași lăcomie și nu mai îngurgităm aceeași cantitate de mâncare la felul doi și la desert. Bine ar fi ca și desertul să-l decalăm un pic de felul doi, să nu mâncăm imediat după friptură, pentru că, așa cum am spus, se digeră greu, aduc un aport și mai mare și e destul de dificil pentru organism să facă față”, a atras atenția medicul.

Un alt pericol este cel al renunțării la medicamentația pentru boala cronică.

„Las și eu o zi medicamentele, ca să pot să beau un păhărel de vin”, este o decizie foarte proastă, atrage medicul atenția.

Prin urmare, nu uitați să vă luați pastilele în cazul în care aveți tratament pentru boli cardiovasculare, chiar dacă ați băut un pahar de vin sau o altă băutură alcoolică.

„Despre pastilele de uz cardiovascular, cardiologic, se spune că degeaba le iei trei ani dacă nu le-ai luat o zi. Majoritatea dintre ele nu sunt inactivate de alcool”, a mai precizat medicul.

Renunțarea la medicamente, chiar și pentru o perioadă de o zi-două, poate duce la probleme chiar mai mari decât cele de dinaintea instituirii tratamentului. În cazul medicamentelor psihotrope sau în cazul antibioticelor asocierea cu alcool prezintă, în schimb, un real pericol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”