Persoane cu legături jihadiste, infiltrate printre angajații a două ambasade ale Franței (presă)

Persoane cu legături jihadiste, infiltrate printre angajații a două ambasade ale Franței (presă)

Mai multe persoane care lucrau în reprezentanțe diplomatice ale Franței la Londra și Doha aveau legături cu mișcări jihadiste, conform publicației de satiră Le Canard enchaîné, citată miercuri de Le Point în ediția online.

Serviciile de informații au reperat printre angajații locali ai ambasadelor Franței în Marea Britanie și Qatar mai multe persoane având legături cu mișcări jihadiste. Acești angajați locali au fost excluși din reprezentanțele respective.

La Doha, era vorba de agenți de securitate ai ambasadei care afișau o apropiere îngrijorătoare de mișcări pro-SI (Statul Islamic).

La Londra, și mai grav, era vorba de un intendent al acestui post diplomatic, recrutat pentru lucrări de mentenanță și cu acces la birouri sensibile, care avea o ''simpatie deplasată'' față de mai multe personalități calificate de serviciile secrete ca ''teroriști''.

Un funcționar al Ministerului de Externe francez a recunoscut, sub protecția anonimatului, că "există o adevărată problemă cu agenții locali" și că "poți da peste tot felul de tipi".

Ministerul de Externe a anunțat un plan de 67 de milioane de euro pentru întărirea securității ambasadelor Franței din întreaga lume.

"Au fost luate măsuri foarte solide (...) Schimburile cu serviciile locale de informații înainte de a angaja personal local au fost intensificate", a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului, Agnes Romatet-Espagne.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…