Peste 200 de arestări în SUA, pe fondul tensiunilor între afroamericani și polițiști (sinteză)

Peste 200 de arestări în SUA, pe fondul tensiunilor între afroamericani și polițiști (sinteză)

Forțele de ordine americane au efectuat peste 200 de arestări în mai multe orașe în cursul manifestațiilor din cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în contextul acutizării tensiunilor între afroamericani și polițiști, potrivit AFP, care citează poliția locală și canale media duminicale.

Aceste arestări au survenit la 48 de ore după ce un fost soldat de culoare a deschis focul asupra polițiștilor din Dallas , ucigând cinci dintre ei și rănind alți șapte.

Președintele Barack Obama se va deplasa marți în acest oraș din Texas , unde va pronunța un discurs în cadrul ceremoniei ecumenice, a anunțat Casa Albă duminică.

Dar manifestanții care s-au adunat sâmbătă seara voiau să aducă un omagiu în special afroamericanilor uciși de polițiști, după două decese petrecute în statele Louisiana și Minnesota, filmate de martori.

Aceste înregistrări video au fost vizionate de milioane de ori pe internet și au șocat opinia publică.

Una dintre aceste omucideri s-a desfășurat pe un drum din Saint Paul, în cursul unui banal control rutier. Philando Castile, angajat al unei cantine școlare în vârstă de 32 de ani, a fost împușcat mortal cu mai multe gloanțe miercuri, sub privirile însoțitoarei lui și a fetiței acesteia. Polițistul care a tras și-a justificat gestul prin faptul că victima avusese o armă în mașină.

În consecință, 21 de agenți care mențineau ordinea în acest oraș din Minnesota au fost răniți în noaptea de sâmbătă spre duminică, au indicat autoritățile, când o manifestație a degenerat, participanții aruncând pietre în forțele de ordine și refuzând că evacueze o arteră rutieră. În total, 102 persoane au fost arestate.

'Aceasta nu are nicio legătură cu doliul, nu are nimic de a face cu o manifestație, aceasta se numește răscoală', a declarat primarul din Saint Paul, Chris Coleman. 'Nu vom tolera acest gen de violențe incalificabile.'

'Manifestanții s-au transformat sâmbătă seara în delincvenți. Sunt literalmente revoltat de acțiunile unora dintre ei. Nu le vom accepta', a avertizat, la rândul său, șeful poliției din acest oraș, Todd Axtell.

O altă manifestație tensionată s-a derulat la Baton Rouge, orașul din Louisiana în care un afroamerican, vânzător ocazional de CD-uri, a fost placat la pământ de doi polițiști marți, fiind ulterior împușcat. Peste 100 de persoane au fost arestate, potrivit presei locale, care citează poliția.

În cursul acestei adunări, Deray McKesson, membru marcant al grupului Black Lives Matter (Viețile negrilor contează), care denunță bavurile polițienești împotriva afroamericanilor, și-a filmat propria arestare prin aplicația Periscop.

'Poliția ne-a provocat toată noaptea', a afirmat acest militant foarte activ pe rețelele de socializare.

Într-o înregistrare video, manifestanții — urmăriți de polițiști — pot fi auziți scandând: 'Fără justiție, nicio pace, poliție rasistă !' Apoi, imaginea dispare brutal și se aude: 'Poliția ! Sunteți în stare de arest, nu vă împotriviți !'

'A sosit ora să spunem: ?Prea mult, este prea mult !'', a reacționat pe CNN Cornell William Brooks, președintele NAACP, cea mai mare organizație de apărare a afroamericanilor.

'Un tânăr negru își asumă de 21 de ori mai multe riscuri decât un alb să-și piardă viața când se confruntă cu poliția', a subliniat el.

Președintele Obama și-a reînnoit apelurile la calm — duminică, din Madrid — precizând că atacurile împotriva polițiștilor 'deservesc cauza' celor care se preocupă în mod legitim de carențele sistemului judiciar american.

Trăgătorul 'dement' care a îndoliat joi seara Dallasul nu-i reprezintă nici pe afroamericani, "nici spiritul cu care trebuie să mergem înainte', declarase în ajun Obama, la Varșovia.

Fostul soldat Micah Johnson avea 'alte proiecte devastatoare', a relevat duminică șeful poliției din Dallas, referindu-se la arsenalul de război găsit acasă la acesta.

Semn al nervozității care continuă să se manifeste, cartierul general al poliției din Dallas a fost pus în stare de alertă timp de câteva ore sâmbătă după ce primise o amenințare împotriva funcționarilor săi. Cercetările nu au dus la niciun rezultat.

Alt efect s-a înregistrat în arhipelagul Bahamas, unde peste 90 % din populație este de culoare și ale cărui autorități și-au invitat cetățenii aflați în vacanță în SUA să dea dovadă de prudență în prezența poliției.

'În special, s-a cerut tinerilor să dovedească extremă prudență în orașele vizate dacă ajung în contact cu poliția. Evitați confruntarea și fiți cooperanți !', a indicat Ministerul Afacerilor Externe din Bahamas pe site-ul său internet.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...